IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на терени за строителство с най-силно тримесечие от 2009 г.

Индустрията продължава да строи за собствени нужди заради липсата на адекватно предлагане на готови решения

17:52 | 04.08.15 г.
Пазарът на терени за строителство с най-силно тримесечие от 2009 г.

Пазарът на строителни терени в България е отбелязал най-силното си тримесечие от есента на 2009 г. насам, сочат данни на консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония.

Сделките с парцели са за 24 млн. евро за периода април-юни и формират 75% от инвестиционния пазар, който се изчислява на 33 млн. евро.

За цялото полугодие сделките с бизнес имоти възлизат на 64 млн. евро, посочват от компанията. Оценката на конкурента ѝ Colliers е още по-висока – 90 млн. евро, тъй като компанията включва и споразумението за търговския център Plaza West, въпреки че собствеността реално още не е сменена.

Най-голямата сделка е с терен с площ 85 хил. кв.м зад Централна гара, върху който испанската компания Riofisa планираше да изгради мащабен мултифункционален комплекс и небостъргач. Купувач е отново испанска компания - дружество на испанската банкова група Sabadell, а платената цена е 10,2 млн. евро.

Силното присъствие на сделките със земя на пазара на бизнес имоти се наблюдава от миналата година и като цяло е знак за нарастваща предприемаческа активност. Ако доскоро обаче строителните терени край големите столични булеварди и станции на метрото бяха резервирани за офис сгради, през последните месеци расте интересът към тези места и за реализацията на жилищни проекти.

Компанията потвърждава данните и на Агенцията по вписванията, и на Националния статистически институт (НСИ), че жилищният пазар в София се възстановява с бързи темпове. „Ако доскоро се инвестираше основно в малки жилищни сгради, сега виждаме планове за наистина мащабни проекти, многофункционални комплекси и сгради с висока за нашата столица етажност, разположени по големите булеварди“, коментира изпълнителният директор на Forton/ Cushman&Wakefield Михаела Лашова.

Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и парцели“, в компанията, прогнозира, че интересът към парцелите за строителство ще продължи да се увеличава през следващите месеци.

Индустриалните имоти

Предлагането на модерни производствени и складови площи продължава да е слабо, а делът на празните площи е паднал под 2%, отчитат от компанията. Тенденцията е най-видима при експортно ориентираните сектори, каквито са производството на автомобилни компоненти, текстилната и мебелната индустрии. Компаниите от тези сектори се ориентират към строителство за собствени нужди.

През първата половина на годината започна строителството на новата база на Sensata Technologies в Пловдив, а компании като Festo и Standard Profile завършиха инвестициите си съответно в София и Стара Загора.

Също заради нарасналия обем поръчки строителство на нови производствени мощности започват доставчици на IKEA, като „Калинел“ и „Паралел“. В Плевен модната компания „Димитров“, собственик на марката Desizo Monni, също строи нова база.

Търговската верига Lidl и куриерската компания Speedy внесоха раздвижване и при складовите площи. И двете дружества заявиха намерения да строят логистични центрове за собствени нужди в близост до магистрала „Тракия“.

В момента в строеж са близо 200 хил. кв. м складови и производствени площи в цялата страна, показват данните на компанията. Наемните нива остават стабилни от порядъка на 3,75 евро за кв.м на първокласните площи. С очертаващия се ръст на търсенето обаче се очаква леко увеличение през следващите месеци.

Според Владимир Гюрджиев активността на пазара на индустриални имоти е част от инвестиционната вълна в този сегмент, която се наблюдава в цяла Централна и Източна Европа през последните месеци. Инвестициите в България обаче продължават да са основно в площи за собсвено ползване.

В същото време обаче започват и няколко спекулативни проекта за складови площи под наем в отговор на нарастващото търсене. Дори и те обаче няма да успеят да възстановят баланса между търсене и предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още