IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Etsy си създаде собствена данъчна стратегия?

Компанията се преструктурира, заимствайки от други технологични фирми

18:01 | 17.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Онлайн пазарът за артисти Etsy работи, за да запази своя бизнес прозрачен, но това става все по-трудно заради новата й данъчна стратегия, пише MarketWatch.

Стартъпът, който изгради подобен на eBay онлайн пазар, се отнася толкова сериозно към автентичността и оригиналността, че нейният основател шие собственото си бельо. Но след първичното си публично предлагане компанията възприема няколко идеи от конкурентни технологични компании, които успяват да спечелят от ниските данъци в чужбина и да сведат до минимум разходите за данъци.

Съветниците на компанията предложиха редица по-сложни варианти, но тя премина към структури, известни с названията „Double Irish” или „Dutch Sandwich”, които предизвикаха по-широките дебати за пропуските в корпоративния данъчен кодекс, твърдят източници, запознати с плановете на компанията.

Това, с което платформата се съгласява, е да прехвърли част от интелектуалната си собственост в Дъблин, което стори по-рано тази година.

Въпреки че този подход се разглежда като относително лесен, отдавна се роптае срещу него. Etsy описа хода през май по следния начин: „ Променената корпоративна структура на Etsy е в съответствие с глобалните операции на компанията и бъдещите ѝ планове за разширяване извън САЩ“.

Въпросите, които си поставя Etsy, като планираната данъчна стратегия, показват трудността на компанията да остане вярна на ценностите си, които публикува на своя сайт, включващи „прозрачен и хуманен бизнес“. Това се случва, докато тя се утвърждава като публично търгувана компания, която трябва да се конкурира с големи играчи в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още