IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 27 август

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:30 | 27.08.15 г.
Акцентите в бизнеса на 27 август

В България

Започваме днешния обзор с финансови новини.

Лихвите по депозитите чупят нови рекорди на фона на растящите спестявания в банките. До седмия месец на 2015 г. доходността по влоговете намалява с темпове, характерни за цялата минала година. През юли сме могли да вложим свободните си парични средства на срочен банков депозит в левове при средна лихва от 1,55%, а в евро – дори при 1,22%.

С понижаването на световните цени на петрола има все повече мнения, че цените на бензина в България са твърде високи. Бившият енергиен министър Трайчо Трайков заяви, че няма пазарна причина цените на горивата на българския пазар да са такива, каквито са, и пазарните механизми не функционират. Той поясни, че без да се вземат предвид разходите за акциз и ДДС, в България се продава най-скъпият дизел в ЕС.

В същото време стана ясно, че Комисията за защита на конкуренцията не може да получи информация от НАП и от Агенция „Митници“ заради незаконово несъвършенство. По тази причина и регулаторът не разполага с данни от двете институции, за да извърши в пълна степен секторния анализ на пазара за горива.

По друга важна тема на деня - бежанската криза, външният министър Даниел Митов заяви, че Европа е наясно с тежкия проблем, който се поражда от бежанския и миграционния натиск. Според него има бежанци, чийто живот е заплашен и търсят убежище, но има и икономически емигранти и Старият континент трябва да дефинира отношението към едните и към другите.

В края на активния летен сезон стана ясно, че пътуванията на българите към Гърция не спират да се увеличават дори и в най-тежките моменти за южната ни съседка – през юли. Данните на НСИ показват, че през юли почти 104 хил. души са посетили южната ни съседка. Над 66,7 хил. от тях с цел екскурзия и туризъм.

По света

Макар че днес най-накрая зелената вълна заля азиатските борси, сътресенията на пазарите отново напомниха на инвеститорите как измерителите за волатилност на акциите и облигациите може рязко да преминат в опасната зона почти без предупреждение. Може ли да се спечели от волатилността обаче, четете тук.

Новините около Гърция сравнително утихнаха, но това не означава, че са свършили. Управляващият директор на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг заяви в четвъртък, че очаква МВФ да участва в третата спасителна програма на Гърция. Според него фондът ще допринесе с 16 млрд. евро за спасителния пакет.

Друга сериозна задлъжняла страна - Украйна, успя да договори жизненоважната сделка за облекчаване на дълга си. Споразумението е ключова стъпка към освобождаването на спешно финансиране за милиарди долари, след като застоят в преговорите с кредиторите продължи месеци и заплаши да доведе до провал на крехката международна спасителна програма.

В момент, в който цената на петрола се движи към шестгодишния си минимум, производителите трябва да намерят половин трилион долара, за да изплатят дълговете си. Броят на облигациите на петролните и газовите компании с доходност от 10% или повече са се утроили през миналата година, а дългът се държи от 168 компании в Северна Америка, Европа и Азия.

На борсата

Българска холдингова компания отчита 11% ръст на консолидираните продажби до 6,2 млн. лв. за полугодието на 2015 г., показва отчетът на дружеството. Основната част от приходите е от услуги, които са за 3,28 млн. лв. за полугодието на тази година, или с 207 хил. лв. повече за година.

Препоръчваме

Facebook навлиза в сферата на личните асистенти с М - личен дигитален асистент в Messenger. За разлика от другите услуги на пазара, M ще може да изпълнява задачи от ваше име. Тя може да купува книги, да пазарува подаръци, които да изпраща до любимите ви хора, да резервира места в ресторанти, да организира пътувания, срещи и много други.

И още една новина от дигиталния свят - YouTube пусна своя платформа за видеоигри в сряда. Тя носи името YouTube Gaming и представлява мобилно приложение и уебсайт, фокусирани изключително върху игрите, с голям акцент върху стрийминга на игри на живо.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още