IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Начев: В страните с ефективна бърза помощ пациентите чакат според спешността

Реформата няма да стане от днес за утре, заяви директорът на болница “Св. Екатерина”

10:22 | 28.08.15 г.
Г. Начев: В страните с ефективна бърза помощ пациентите чакат според спешността

Разделянето на спешните повиквания според тежестта на случая е направено във всички страни, които могат да се похвалят с добре организирана Спешна помощ. В съседна Румъния това се е случило още преди 2-3 години и там няма оплакващи се. Това каза пред БНТ директорът на болница “Света Екатерина” проф. Генчо Начев.

Той коментира предложената реформа, след която ще се въведе степенуване на спешните случаи. Ще има три категории по спешност – със зелен, жълт и червен код. Изчакването на линейката, което ще е обвързано с кода, ще е между 8 и 120 минути. “Ние по начало винаги сме скептично настроени и независимо от опита на другите, смятаме, че това, което се предлага, е лошо”, каза Начев.

Един навехнат глезен не е толкова спешен, като начеващ инфаркт, обясни той необходимостта не толкова спешните пациенти да чакат 120 минути.

По думите му реформата няма да стане от днес за утре. Реорганизацията изисквала период от 3 до 5 години, защото всички компоненти на спешната помощ в момента “куцат” и не са в унисон с европейските изисквания – оборудване, разположението на спешните центрове, качеството на линейките и подготовката на персонала.

Проф. Начев нарече колегите си от Спешна помощ герои, защото основната им мотивация за работа е ентусиазмът. И предложи вместо да се спори дали е ефективно обединението на спешните центрове на София град и областта, да се изчака 3 месеца и това ще стане ясно.

Той смята, че е възможно новият регламент за Спешната помощ да наруши нечии интереси. Имало случаи, когато спешен пациент в най-важния – първия час не се кара в най-близката болница, а по неясни или съмнителни причини отива в по-далечно лечебно заведение. Това повишава риска от неблагоприятни последствия, обясни той. Затова били поставени GPS-и на линейките.

Проф. Начев коментира и решението на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да прехвърли 4,5 млн. лв. към болниците, срещу което има резерви.

„Тези 4,5 млн. лв. са нищо за болниците. Ако те създават условия за влошаване на доболничната помощ, тогава мога да приема аргументите на БЛС. Но никой не ми е доказал, че това ще влоши качеството на доболничната помощ“, каза проф. Начев.

По думите му заради очертаващия се дефицит в НЗОК към края на годината няма риск пациент да остане без медицинско обслужване.

По повод дебата дали да бъде намалено ДДС за лекарствата проф. Генчо Начев каза, че това е въпрос на изчисления. „Няма нищо лошо ДДС да бъде намалено, има страни с диференциран данък, но Министерството на финансите трябва да каже какво може да си позволи бюджетът“, допълни той. И посочи, че не само ДДС влияе върху цените на лекарствата. Например разликата в цената на обезболяващ медикамент в България и Италия е 600%, заяви проф. Начев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още