IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 28 август

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:13 | 28.08.15 г.
Акцентите в бизнеса на 28 август

В България

През юли индексът на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността се понижава, както на месечна, така и на годишна база, сочат последните данни на НСИ. Спрямо предходния месец индексът се понижава с 0,5% през юли. През юни индикаторът отчете повишение от 0,2% на месечна база.

И още една новина от статистиката: след песимистичните юни и юли бизнесът се е настроил по-оптимистично през август, показват данните на НСИ. Общият показател на бизнес климата се повишава с 1,3 пункта през август спрямо юли, резултат от подобрените мнения на стопанските ръководители в промишлеността и търговията на дребно.

На фона на реформите в здравния сектор директорът на болница “Света Екатерина” проф. Генчо Начев коментира, че разделянето на спешните повиквания според тежестта на случая е направено във всички страни, които могат да се похвалят с добре организирана Спешна помощ. В съседна Румъния това се е случило още преди 2-3 години и там няма оплакващи се.

По поворд бежанската криза в Европа, която не се очертава скоро да намери решение, политологът доц. Анна Кръстева коментира, че тя е тест за истинското лидерство в Европа. Тя резюмира тенденциите в три насоки - зачестяване на кризите, увеличаване на техния мащаб, превръщане в транзитни и дори приемни страни на държави без опит в интеграция на бежанци.

През последните два дни стресовата ситуация на световните фондови пазари вследствие на опасенията за китайската икономика започна да се успокоява. България обаче не би трябвало да изпитва преки щети от свиването на китайската икономика, а ако сме достатъчно разумни – всяка криза е и възможност, заяви банкерът Левон Хампарцумян. Според него трябва да се реформираме така, че да се възползваме от променящата се среда.

По света

Предстоящите парламентартни избори в Гърция през септември отново възобновиха новините за южната ни съседка. Според един от лидерите на опозиционната в момента партия „Потами” критикува категоричния отказ на Алексис Ципрас да управлява след изборите в коалиция с някоя от партиите „Неа демократиа”, „Потами” или ПАСОК, смятайки ги за носители на старото, ще затрудни формирането на нов кабинет.

Покрай проблемите с дълговете на Гърция някои икономисти си спомниха за кризата, през която премина и Испания. Страната беше смятана за онзи член на еврозоната, чиито неприятности най-вероятно ще разклатят единната валута. Смелите реформи през последните години обаче наложиха рязък обрат, който е урок за целия валутен съюз.

След публикуването на поредни икономически данни стана ясно, че износът на Обединеното кралство отчита ръст през второто тримесечие, помагайки на търговията да подкрепи икономическото разрастване с най-бърз темп от четири години насам.

За разлика от Острова обаче икономиката на Бразилия навлезе в рецесия, след като новообявените официални данни показаха, че икономиката на страната се е свила с 1,9% между април и юни спрямо предишните три месеца. В сравнение със същия период през миналата година икономиката се е свила с 2,6%, обяви държавната статистическа агенция.

На пазара на суровините фючърсите на суровия петрол се повишиха в петък, увеличавайки печалбата след най-големия си еднодневен ръст за повече от шест години от предния ден, в резултат на възстановяващите се капиталови пазари и новината за намаляващи петролни резерви.

На борсата

Доверие Обединен Холдинг АД увеличава своята загуба за полугодието с 80% на годишна база, показва консолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ-София. Към 30 юни 2015 г. групата Доверие губи 1,446 млн. лв. до 3,272 млн. лв. спрямо отрицателния финансов резултат в размер на 1,826 млн. лв., отчетен през същия период на миналата година.

Препоръчваме

От съдаването си Instagram се превърна в една от водещите мобилни услуги. Компанията вече добави нови опции за оформление на снимките, в опит да привлече повече рекламодатели и да спре потребителите да се пренасочват към по-гъвкави услуги като Snapchat.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още