IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отхвърли Закона за предотвратяване на корупцията

Проектът беше подкрепен само от Реформаторския блок и ГЕРБ

11:45 | 03.09.15 г.
Парламентът отхвърли Закона за предотвратяване на корупцията

Законопроектът за предотвратяване на корупцията сред лицата на висши публични длъжности, предложен от вицепремиера Меглена Кунева, беше отхвърлен от парламента.

Категорична подкрепа за него дадоха само депутатите от Реформаторския блок (РБ) и ГЕРБ. Партньорите им от Патриотичния фронт (ПФ) и АБВ се въздържаха при гласуването, както и опозиционната ДПС. БСП и "Атака" бяха против. Така, в крайна сметка, зад закона застанаха 101 народни представители, 38 бяха против, а 72 се въздържаха.

Орган за политически рекет, страх, изнудване и дори „ново Гестапо“ видяха повечето депутати в Бюрото за борба с корупцията по високите етажи на властта, което трябваше да започне работа догодина, ако парламентът не беше отхвърлил закона. 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров остро критикува факта, че основен автор е вицепремиерът Меглена Кунева, която според него като преговарящ за членството ни в ЕС, е излъгала, че трябва да се затворят блокове на АЕЦ "Козлодуй“  и е нанесла щети за милиарди на България. "Сега предлага некадърен закон ", отсече той.

Според лидера на БСП Михаил Миков пък законът няма сериозни аргументи и не е предложен след сериозен анализ, а заради "една персона, свързана с едно тефтерче".

"Всъщност има един отговор и той прозвуча – където има страх, има върховенство на закона, но това е политически рекет и механизмите за него се създават с едноличния характер на този орган“, обвини социалистът.

Миков смята, че характерът на този закон е за пореден път „да отчетем пред партньорите ни една голяма воля, едни големи усилия и нищо повече“, а освен това е ясно признание за неспособност не само за прилагане на законите за борба с корупцията, но и за несъвършенствата на нормативните актове в тази сфера.

Патриотите пък видяха заложена опасност законът да се използва за нечистоплътни цели.
Според Валентин Николов от ГЕРБ са дадени много права на директора на Бюрото, но парламентът ще има достъп до информация само от доклада му.

От ДПС също имаха доста забележки към Бюрото. Основните опасения на депутатите от движението са, че се създават условия за репресия, за изнудване на политически неудобните и на всички, които са в обхвата на този закон.

"Дори създава условия за корупция, вместо да се бори с нея“, обобщи Мустафа Карадайъ.
След сериозните забележки към закона, Методи Андреев от ГЕРБ пък обяви, че текстовете дори са прекалено меки. Според него този закон трябва да сее страх сред тези, които искат да посегнат на общите пари, а където има страх, има върховенство на закона.

От ГЕРБ обявиха още, че е много важно да се приеме законът на първо четене, макар че ще трябва да се преработят някои текстове, които се отнасят до сезиране с медийни публикации и анонимни сигнали.

В обхвата на проектозакона попадаха политици, високопоставени държавни служители и магистрати. Бюрото за борба с корупцията трябваше да използва като повод за започване на проверките включително анонимни сигнали и медийни публикации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още