IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 4 септември

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:28 | 04.09.15 г.
Акцентите в бизнеса на 4 септември

В България

През юли държавният дълг на България се понижава със 101 млн. евро спрямо юни, показват изчисленията на Investor.bg на база актуалния месечен бюлетин на Министерството на финансите (МФ). Така общите задължения на страната възлизат на 12,155 млрд. евро към края на юли, като делът им спрямо БВП намалява до 28,4%, или по съществено за пръв път от януари.

Приходите в бюджета към края на август 2015 година пък са над 21 млрд. лева, което е 70% от предвидените за тази година и има номинално увеличение от 12 на сто спрямо същия период на миналата година, отчете финансовият министър Владислав Горанов. Той допълни, че само приходите от акцизи за първите осем месеца на годината са с 320 млн. лева повече спрямо миналата година.

И още една финансова новина, но този път от банковия сектор: БНБ отказва да издаде одобрение на Индустриален Холдинг Доверие АД да придобие Токуда Банк АД. Решението идва близо 3 месеца, след като в края на май дъщерното дружество на Доверие Обединен Холдинг АД подписа предварителен договор за закупуване на 99,53% от капитала на банката.

По все още горещата тема за цените на горивата вицепремиерът Томислав Дончев съобщи пред народните представители, че правителството ще предприеме редица мерки за пазара на горива, които ще бъдат постоянни, а не кампанийни. Той посочи, че са проверили практиката в другите европейски държави и там няма създадени специални регулатори на цените, а се работи само за ефективното функциониране на пазарите.

Малко преди това бившият министър на икономиката Делян Добрев заяви, че няма никаква икономическа логика бензинът през лятото да е по-скъп, защото потреблението му е голямо. Според него това означава, че няма никаква конкуренция на пазара и подсказва за наличието на картел или монопол.

По света

Все повече имигранти от България и Румъния получават помощи в Германия по програмата за социално подпомагане на безработни Hartz IV и изследователите очакват броят им да нарасне. Същевременно румънците са особено добре интегрирани на германския трудов пазар.

Макар че отдавна не е министър на финансите на Гърция, Янис Варуфакис продължава да е търсен от медиите. В интервю за CNBC той заяви, че дори и дете щеше да разбере защо спасителната програма за Гърция нямаше да сработи. Варуфакис отново говори за невъзможността за постигане на компромис с германския финансов министър Волфганг Шойбле по повод сделката, тъй като счита, че „еврото е зле проектирано“.

Кризата с бежанците става все по-сериозна, но се оказва, че в разгара на най-голямата миграционна вълна към Европа от десетилетия бързо разрастващите се каналджийски мрежи вкарват тайно сирийци и хора от други националности на континента, а изобретателността им почти не познава граници.

И две новини от Русия: президентът Владимир Путин призова в петък местните и чуждите инвеститори да помогнат за развитието на огромния Далечен изток на Русия, обещавайки висока възвращаемост и уверявайки икономиките от Азиатско-Тихоокеанския регион в тяхното стратегическо значение.

По-рано пък руското правителство призна в четвъртък, че на икономиката на страната ще й отнеме повече време да се възстанови от очакваното, притисната от срива на рублата. Икономиката, смачкана от срива на цените на петрола и санкциите на Запада, ще отбележи растеж не по-рано от края на 2015 г. или дори през следващата година.

На борсата

Продажбите на Софарма АД растат с 1% на годишна база през август, съобщава фармацевтичната компания чрез БФБ-София. Това е първото повишение от три месеца насам. През август износът на дружеството се покачва с 4% на годишна база, докато продажбите на вътрешния пазар намаляват с 5 на сто спрямо същия месец на 2014 г.

Препоръчваме

Помните ли квадратни снимки, които можехте да държите в ръцете си минути, след като сте ги направили? Е, Polaroid се завръща в света на моменталната фотография, представяйки джобния си цифров апарат за мигновени снимки Snap. Фотоапаратът може да принтира снимките с едно натискане на бутона, използвайки технологията Zink Zero Ink Printing.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още