IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 млн. евро получават българските фермери заради кризата в млечния сектор

Общият пакет в помощ на европейското селско стопанство възлиза на 500 млн. евро

17:51 | 02.10.15 г.
6 млн. евро получават българските фермери заради кризата в млечния сектор

България ще получи малко над 6 млн. евро от спешния пакет на стойност 500 млн. евро в помощ на фермерите, става ясно от съобщение на Европейската комисия (ЕК) след официалното одобрение на разпределението на средствата.

Финансовата подкрепа e за преодоляване на кризата в млечния сектор, както и заради падащите цени на месото.

Новият допълнителен пакет за европейското земеделие беше одобрен в началото на септември на извънреден съвет на земеделските министри на Европейския съюз (ЕС) под натиска на масови протести.

На 15 септември на втора среща министрите предложиха и конкретното разпределение на средствата.

След окончателното одобрение на схемата най-голям дял от пакета за преодоляване на кризата в млечния и месния сектор (420 млн. евро от 500-те млн. евро) ще получат Германия – 69 млн. евро, и Франция – 62 млн. евро. 

Великобритания ще получи 36 млн. евро за преодоляване на кризата в секторите, а Италия и Испания – по 25 млн. евро.
Най-малки суми от пакета получават Малта и Кипър – съответно под 120 хил. евро и 354 хил. евро. Гърция ще получи 2,2 млн. евро.

Комисарят по въпросите на земеделието Фил Хоган коментира още, че ЕК е успяла да реагира бързо и да помогне за решаването на краткосрочните проблеми на фермерите. „В момента е в ръцете на националните администрации да изготвят обективни критерии и помощта да стигне до фермерите без забавяне“, обясни той.

От ЕК допълват, че Генералната дирекция по земеделие подготвя пакет на стойност 30 млн. евро за предоставяне на хранителни продукти за бежанците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още