IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 6 октомври

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:54 | 06.10.15 г.
Акцентите в бизнеса на 6 октомври

В България

Започваме днешния обзор със здравния сектор. Здравният министър Петър Москов обяви днес, че до края на януари в болниците, в доболничната помощ и в аптеките ще бъде въведен персонален пръстов идентификатор. Всеки здравно осигурен пациент ще има такъв и само така ще може да докаже своето присъствие в определена болница.

Малко по-късно проф. Цекомир Воденичаров коментира, че разделянето на досега съществуващия здравен пакет на две – основен и допълнителен, изглеждаше стъпка в правилна посока, ако искаме да правим управляема децентрализация и контролирана дерегулация на сегашната хиперцентрализирана и монополна система.

Военният министър Николай Ненчев пък разясни параметрите на сделката с Полша за ремонта на изтребителите МиГ-29 пред ресорната парламентарна комисия. Цената на ремонта е 1,023 млн. евро на двигател, освен това ще получим два двигателя абсолютно безплатно за две години, а превозът на двигателите е за сметка на полската страна.

Друг член на правителството - министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пък съобщи, че общо 49 проекта, финансирани със средства от старата оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. са рискови. От тях за 6 проекта на стойност 10 млн. лева не са сключени договори с изпълнители на основните дейности, заради което вероятността да бъдат прекратени е много голяма.

И една новина на по-европейско ниво: ЕК и ЕП са изправени пред сблъсък заради издигането на бившия български министър Илияна Цанова като предпочитан от ЕК кандидат за заместник-управляващ директор на инвестиционния фонд на ЕС за 315 милиарда евро. Цанова е служител на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон.

По света

Гърция отново е на дневен ред през последните дни. С огромно мнозинство Европейският парламент даде зелена светлина за спешното отпускане на 35 млрд. евро за Гърция. С решението южната ни съседка ще получи предварително средствата от европейските структурни фондове (20 млрд. евро) и от земеделските фондове (15 млрд. евро).

Проявата на приемственост на новото старо правителство на Ципрас е подвеждаща, коментира пък бившият финансов министър Варуфакис. Според него правителството, което се върна на 20 септември, има противоположен на предишния мандат: да приложи мащабна спасителна програма, което е най-токсичният вариант изобщо.

По другата актуална тема на деня - войната в Сирия, Русия обяви, че доброволци от сухопътните сили ще се присъединят към армията в Сирия. Междувременно НАТО обвини Москва в „безотговорно поведение“, след като руски изтребители нарушиха въздушното пространство на Турция през почивните дни.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие завърши преразглеждането на правилата си за борбата с укриването на данъци. Новите насоки, които ще бъдат официално представени по-късно тази седмица, предвиждат компаниите да плащат данъци в държавите, в които оперират.

В петролния сектор ръководителят на Газпром Алексей Милер заяви, че шистовата революция е отишла в глуха улица. Според енергийния министър на Русия Александър Новак пък тенденцията за намаляване на добива на шистов петрол е устойчива в последните няколко месеца.

На борсата

Още едно първично публично предлагане (Initial public offering, или IPO), което се очакваше през тази година в България, няма да се осъществи, след като КФН отказа да потвърди проспекта за листване на производителя и дистрибутор на био храни „Смарт Органик“. Българският производител няма да обжалва решението, нито ще прави опит за подобряване на документите.

Препоръчваме

Платформата за споделени пътувания Uber спря временно дейността си в България, а приложението показва, че в София няма свободни коли. Държавите мразят Uber и се опитват да попречат на компанията, ограничавайки, наказвайки или премахвайки я от пазара. Винаги и навсякъде. Защо това е така - четете тук!

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още