IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо жилищните сметки на Берлин не излизат?

Решаването на проблема с недостига на жилища се оказва тежко предизвикателство за местната власт

12:24 | 07.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Германска строителна компания се сблъска с тежки протести, след като се опита да направи барбекю, за да посрещне първите обитатели на новия си блок с 68 апартамента в Берлин. Демонстрацията е срещу нарастващите наеми след облагородяването на един от работническите квартали на германската столица, пише Wall Street Journal.

Водещите градове в света, сред които е и Берлин, се изправят пред все по-сериозен натиск заради увеличаващото се население и изоставащите темпове на жилищното строителство, отбелязва изданието.

В Берлин всяка година се заселват 40 хил. нови жители. През 2014 г. обаче са били построени не повече от 8 хил. нови жилища, показват данни на консултантската компания JLL.

Жилищната криза се очаква да се влоши допълнително и заради бежанската криза в Европа. Местната администрация в германската столица очаква двоен ръст на населението през тази година – с около 80 хил. души, както и засилване на темповете на ръст на новите жители през следващите няколко години.

Властите в града се опитват да излязат с решение за бързо строителство на нови жилища, включително и жилища за мигранти.

Като цяло строителната активност в Берлин се оживява – през тази година се очакват около 12 хил. нови жилища. Това обаче не е достатъчно, за да посрещне нуждите на жителите на града.

Причините за изоставането са разнообразни – от високи разходи за строителството, през дългата процедура за издаване на разрешително за строеж до съвсем „пресните“ мерки за контрол на наемите.

Дисбалансът между търсене и предлагане, в комбинация с факта, че 85 на сто от населението на Берлин са наематели, предизвиква силен гняв, който вече се вижда и по улиците на града. Зачествяват случаите, в които собствениците на жилищни сгради трябва да сменят счупени прозорци. Някои от тях получават и заплахи за сигурността си.

В отговор местната администрация се опитва да успокои страстите с допълнителни регулации за наемите въпреки протестите на собствениците, които настояват, че потенциалните им приходи са се свили драстично.

Същевременно появата на жилища в най-желаните райони в германската столица на наемни равнища под пазарните предизвиква още по-ожесточено съревнование между наемателите.

В края на 90-те години на миналия век Берлин имаше друг проблем – излишък на жилища, припомня изданието. Градът изгуби популярността си в годините, когато беше разделен на две и източната част остана отвъд Желязната завеса.

Дори и след обединението на Германия икономиката изпитваше проблеми. Десетки хиляди жилища останаха необитаеми, след като обитателите им напуснаха града в търсене на по-добър живот. Цели етажи от старите панелни жилищни сгради бяха премахнати, за да се реши частично проблема с излишъка на жилища.

Днес обаче Берлин отново е притегателен център за младите хора заради все още по-ниските разходи за живот и средата. Много от новите обитатели идват от други европейски държави със затруднения.

От 2009 г. насам средният наем в града се е увеличил средно с 50 на сто. Ръстът е още по-силен в най-желаните от хората райони. Проблемът е още по-тежък в сегмента на достъпните жилища, в който предлагането е силно затегнато, за разлика от луксозния сегмент, в който няма чак такъв дисбаланс между търсенето и предлагането.

В политическите кръгове има консенсус, че решението е само едно – осигуряването на достатъчно нови жилища. Усилията за превръщане на пожеланието в реалност обаче се оказват тежко предизвикателство пред местната власт.

Берлин се опитва да реформира няколко общински жилищни компании, така че те да започнат да строят. Целта е фирмите да пускат на пазара по около 5 хил. жилища годишно, предназначени за средната класа в града. Проблемът обаче е, че тези предприятия нямат много голям строителен опит, а понякога дори и публичните проекти срещат сериозна съпротива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още