IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията във Великобритания нарасна с 0,5% през август

Растежът до голяма степен се дължи на това, че автомобилните заводи заработиха след лятната ваканция

18:47 | 07.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство във Великобритания е нараснало с 0,5%  през август след резкия спад през юли. Ръстът до голяма степен се дължи на това, че фабриките за автомобили заработиха след лятната ваканция, съобщи Ройтерс.

На годишна база обаче производството е отчело спад от 0,8% - показател, който Английската централна банка (АЦБ) ще вземе предвид при решението си дали да запази лихвените проценти на рекордно ниските нива. Изявлението на централната банка се очаква в четвъртък.

Ръстът от 0,5% през август е над средната прогноза на анализаторите за 0,3% повишение. През юли беше записан спад от 0,7%, когато производството пострада от по-ранното лятно затваряне на автомобилните заводи. 

Индустрията във Великобритания забавя цялостното възстановяване на икономиката. Освен това секторът изпитваше трудности през последно време заради слабото търсене в ключови пазари за износ след поскъпването на британския паунд.

Ройтерс отбелязва, че друг сигнал за слабата глобална икономика е свиващото се индустриално производство в Германия, което през август регистрира най-резкия си спад от една година насам.

В периода юни - август изчистените средни месечни данни показват, че британското производство се е свило с 0,9% в сравнение с периода март - май, сочи британската статистическа служба. Агенцията посочва, че това са по-ясни индикатори за тенденциите, отколкото информацията на месечна база.

Британската икономика нарасна с близо 3% през 2014 г. и започна 2015 сравнително добре. През третото тримесечие обаче очакванията са за забавяне на ръста до 0,5% в сравнение с регистрираните 0,7% през предходното тримесечие.

Миналата седмица проучването на Markit/CIPS показа, че индустриалното производство се е забавило през септември и че предприятията са намалили персонала за пръв път от над две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 8 години
Има ръст на месечна, но спад на годишна база. Няма спекулации. Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още