IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискови водни проекти може да бъдат фазирани

За сектор „Води“ ще бъдат осигурени 34 млн. лева за фазиране на проекти, за да може да бъдат довършени, заяви екоминистърът

12:00 | 08.10.15 г.
Рискови водни проекти може да бъдат фазирани

Има възможност някои от рисковите 11 проекта в сектор „Води“ и два в сектор „Отпадъци“ да излязат от риск. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред журналисти след третото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, предаде Агенция „Фокус“.

През септември министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обяви, че рискови са 11 водни проекта по оперативна програма "Околна среда" 2007-2013 г. (ОПОС), както и два проекта по ос "Отпадъци" на програмата.

По думите й проследяването на напредъка и оценката и риска на 13-те проекта е започнало в най-ранна фаза и е имало възможност да се договори фазиране с ЕК. Министърът обясни, че сред проектите, които ще могат да бъдат фазирани, е и този за модернизация на пречиствателната станция в „Златни пясъци”. Василева коментира, че след изграждането на станцията общината ще има възможност да си върне средствата от безвъзмездното финансиране по оперативната програма.

За сектор „Води“ ще бъдат осигурени 34 милиона лева за фазиране на проекти, за да може да бъдат довършени, посочи Ивелина Василева. Тя уточни, че вече има 3 покани за проектни предложения по новата ОП „Околна среда“.

Министърът добави и че тече интензивен процес по финализиране на физическото изпълнение на дейностите по ОП „Околна среда“ 2007-2013 година, защото крайният срок е октомври. Напредъкът по ОПОС е видим - плащанията са близо 3,29 милиарда лева“, допълни Василева.

Днес ще бъдат представени стратегически документи за конкретните оси по новата оперативната програма, каза още екоминистърът. По думите й предстои обявяването на 7 нови процедури по новата ОПОС, чиято обща стойност е 326 милиона лева.

Ще бъде обсъдена покана за проектно предложение за изготвянето на шест регионални центъра за справянето с бедствия, посочи още екоминистърът. Целта е изграждането на 6 регионални центъра на национално ниво, чиято задача ще бъде да подпомогнат усилията за справяне с бедствия и кризи“, коментира Василева. По думите й за тази цел ще се обнови и оборудва техническата база, за да могат да се обучават, както служители на пожарната, така и служители на общинските администрации, а също и доброволци, които да бъдат обучавани, изследвайки методиките. „Целта на бенефициента е през тези 6 центъра да преминат на обучение близо 37 хил. служители доброволци“, заяви тя.

Василева коментира, че другата важна задача, която ще се обсъжда, е необходимостта от изграждането на национална система за управление на водите в реално време и сега ще бъдат обсъдени критериите за проектно предложение. „Ще бъдат осигурени 7 милиона лева за първата фаза за реализиране на проекта“, каза министърът на околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още