IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС иска да се промени подходът в бюджетирането на НЗОК

Бюджетът на здравния фонд трябва да се увеличи с 65 млн. лева до края на годината, за да се покрият разходите на болниците, смята председателят на БЛС

10:45 | 09.10.15 г. 1
БЛС иска да се промени подходът в бюджетирането на НЗОК

Трябва да се промени подходът в бюджетирането на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), заяви пред БНР председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. Според него въпросът с актуализацията на бюджета на Касата се повдига в края на всяка година, защото ситуацията с бюджетирането е в порочен кръг.

Припомняме, че по данни на БЛС надлимитната дейност на болниците до края на годината ще е 65 милиона лева. Тя обаче няма да бъде заплатена от здравния фонд. Вчера управителят на касата д-р Глинка Комитов посочи, че има информация за извършена надлимитна дейност от болниците, която не е фактурирана, тъй като не може да се фактурира дейност, която е извън годишните стойности на лечебните заведения.

Още миналата седмица здравният министър Петър Москов заяви, че надлимитната дейност няма да се плаща.

По думите на Грозев надлимитна дейност са извършвали не само частни лечебни заведения. Той отказа да приеме и определението, лансирано от Москов, че надлимитна означава надзаконова дейност. Според Грозев щом пациентът е потърсил лечение в болница и дейностите са извършени, значи е имало такава необходимост.

От Българския лекарски съюз изпратиха и писмо до премиера Бойко Борисов с искане за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за тази година. Преди да се обърнат към министър-председателя от съсловната лекарска организация са писали и до Министерството на здравеопазването, и до Надзорния съвет на НЗОК, обясни Грозев.

„Решихме, че след като няма особени реакции в положителна насока, да се обърнем към министър-председателя, за да може да се дискутира този въпрос“, обясни д-р Грозев.

„Това не е въпрос, който може да бъде решен с един замах. Сигурно държавата си има своите проблеми..., но в края на краищата това са дейности, това е работа, която е извършена от лечебните заведения и то на здравноосигурени лица. Извършена е услугата и след това една част от нея не е заплатена“, каза той.

Председателят на лекарския съюз обясни дефицита и с това, че с бюджета от настоящата година се изплащат дейности от предходната година.

„И тази година се получи по същия начин. През март НЗОК и нейният Надзорен съвет взе решение 120 милиона лева да се дадат за дейности, извършени през 2014 г., но с бюджета за 2015 г.. И едни 80 милиона лева се насочиха от бюджета на Касата към бюджета на Министерството на здравеопазването...Ето ви едни 200 милиона лева, които изчезват от бюджета за 2015 година и болниците седят в този финансов хаос“, описа ситуацията д-р Грозев.

Той цитира данни, според които хоспитализациите ще са с около 10 хиляди по-малко от миналата година. При по-малко хоспитализации, с почти същите цени на медицинската услуга, болниците влизат в преразход. Значи има нещо някъде, което не е анализирано достатъчно добре още в началото на 2015 година, заяви той.

Председателят на БЛС каза, че бюджетът на НЗОК трябва да се увеличи с 65 милиона лева, за да се покрият разходите на болниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 8 години
Това се случва вече 17 години В края на всяка година задълженията на болниците са между 150 и 200 милиона и всеки финансов министър ги плаща като поп защото не иска да има неприятности защото здравето на хората е деликатна тема Въпреки купищата пари хората са недоволни от това здравеопазване Москов да пулинува заплатите на лекарите и ще разберете че трябва да спрат да плачат Кабинетите и болници са се превърнали в конвеири за направления и даже някои лекари преглеждат на вратата в коридора и дворовете на болниците Това не може да продалжи вечно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още