IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стивън Тас: Реформите в телекомуникационния сектор може би закъсняха

Интернет на нещата предлага нови възможности на индустрията, смята председателят на ETNO

08:15 | 19.11.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p dir="ltr" style="line-height:1.38;margin-top:0pt;margin-bottom:0pt;">
	<em>Снимка: Боян Павлов</em></p>

Снимка: Боян Павлов

Стивън Тас е председател на Европейската асоциация на телекомуникационните мрежови оператори (ETNO) от януари 2015 г. Преди това през 1994 г. се присъединява към екипа на белгийския оператор Proximus-Belgacom, където заема различни позиции в стратегическото подразделение и ръководи няколко отдела. Тас е член на борда на ETNO и е в борда на Центъра за регулация в Европа (CERRE). Тас има магистърска степен по строително инженерство и индустриален мениджмънт от Университета в Льовен.

Пред Investor.bg той разказа повече за необходимите промени в регулациите в телекомуникационния сектор. 

По време на годишното събрание на ETNO, което се проведе в София, заместник-министър Валери Борисов представи проекта за свързване на телекомуникационните мрежи на България, Румъния и Сърбия. Какво мислите за този план?

- Не съм запознат с подробностите по проекта. Доколкото разбрах цели ускоряването на развитието на широколентовия интернет. Това е ключовият дебат в момента навсякъде в Европейския съюз - как да направим по-бързи мрежи. Всички членове на ETNO смятаме, че частните компании могат да направят много по въпроса. Преди години решихме да либерализираме телекомуникационния сектор, да либерализираме конкурентните пазари, така че трябва да видим частните компании могат да отговорят на нуждите. Ако този модел не проработи, трябва да търсим алтернативи. Виждам, че България търсите креативни начини за изграждането на тези мрежи, включително и за подобряване на достъпа в селските райони. Това наистина трябва да се случи, тъй като бързият интернет е важен двигател на растеж.

В рамките на годишното събрание говорихте много за реформите в сектора. Кои са най-наложителните в момента?

- Смятам, че има три неща, които са особено важни в момента. На първо място това са правилата за инвестиции в мрежите. Тези правила са вече 20-годишни и са малко поостарели. Необходимо е извършването на преглед на тези регулации, както иска Европейската комисия (ЕК), за да се провери дали те са годни да изпълняват предназначението си. Според мен е необходимо опростяване и по-малко регулиране.

На второ място стои сериозната конкуренция на интернет услугите. Знаете, че интернет доставчиците също предлагат телекомуникaционни услуги, обаче има голяма разлика в регулирането на дейността им. Докато телекомите са тежко регулирани, интернет услугите не са. Затова трябва да се намери един балансиран набор от правила. И все пак не се застъпвам за увеличаването на регулацията на интернет, тъй като няма да се стимулира растежът. По-скоро трябва да търсим баланс.

На трето място е радиочестотният спектър, който представлява живата кръв на телекомуникационните услуги. Ако искаме те да се развиват по-бързо, трябва да имаме повече хармонизирани правила за разпределянето на спектъра. В България има дискусия относно 800-мегахерцовия обхват и аз мисля, че той трябва да излезе на пазара, за да се ускори развитието на телекомуникациите.

Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още