IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 70 стари сметища ще бъдат затворени тази година

Общини и министерства ще получат 1 млн. лв. за електромобили

12:45 | 25.11.15 г.
Над 70 стари сметища ще бъдат затворени тази година

54 стари сметища са затворени тази година и това ще стане с още 19 до края на годината. Това каза пред bTV министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Тя посочи, че с 830 млн. лв. от оперативна програма „Околна среда“ 2007 – 2013 през 2015 г. e приключила работата по 13 нови регионални системи. Със завършените в предходни години две системи новите депа са общо 15. Те покриват 104 общини, обслужват 4 млн. души и с тяхното изграждане се закриват 85 стари сметища.

До края на годината ще бъдат завършени още 4 системи за отпадъци. Нямаме към момента финансови санкции от ЕК и се борим да не бъдат налагани, каза министърът.

За незаконното сметище в Пазарджик тя коментира, че това е язва, която категорично трябва да бъде премахната. На въпрос защо сметището гори, Василева отбеляза, че това се случва, защото не се поддържа добре и не съответства на екологичното законодателство. Тя допълни, че такъв тип сметища замърсяват почвите, водите и въздуха.

„Дълги години общината подготвяше проект, имаше забавяне, приключиха с подготовката на техническата документация. Ние осигурихме финансиране и вече стартира изграждането на новата регионална система за управление на отпадъците”, каза Ивелина Василева.

Когато бъде изградена регионалната система в Пазарджик, ще бъдат затворени общо 9 стари сметища – освен голямото пазарджишко и в още 8 общини.

Министърът допълни, че в Стара Загора в много напреднала фаза е изграждането на регионална система със средства от оперативната програма. „Близо 50 млн. лева са отделени, 12 общини са включени в сдружението и когато бъде изградена системата, това сметище също ще бъде затворено“, каза още Ивелина Василева.

Тя обясни, че старите депа ще бъдат  рекултивирани и засипани с пръст. По оперативната програма за целта са предвидени 90 млн. лв. за рекултивацията на 37 стари депа.

С цел опазване чистотата на въздуха с 1 млн. лв. от Националния доверителен екофонд ще бъдат стимулирани публичните администрации да закупят 1000 електромобила.

Все още е малък броят на електромобилите, а те не нанасят щети на околната среда, обясни екоминистърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още