IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

148 търговци са се регистрирали за енергийната борса

Началото на работата на борсата ще бъде дадено на 11 декември, съобщи зам.-министърът на енергетиката Николай Николов

13:34 | 25.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
148 търговци са се регистрирали за енергийната борса

148 лицензирани търговци на електроенергия са се регистрирали да извършват дейност на енергийната борса, съобщи зам.-министърът на енергетиката Николай Николов по време на информационната кампания за либерализацията на енергийния пазар във Варна.

Стартът на на работата на борсата е изместен за 11 декември, става ясно още от думите му. Първоначалните планове бяха първата търговска сесия, макар и тестова, да бъде на 8 декември.

Николай Николов коментира още, че ще бъдат необходими законодателни промени, за да бъде либерализиран енергийния пазар, съобщи още БТА. Прогнозата му е, че промени в Закона за енергетиката ще бъдат направени най-късно в началото на 2016 година.

До края на този месец пък енергийното министерство очаква междинен доклад на Световната банка за състоянието на енергийния пазар у нас. Окончателният доклад ще бъде готов през пролетта. От анализите на банката ще зависи и какъв модел на компенсации ще бъде избран при отварянето на пазара.

Очакванията на Николов са закрилата за най-уязвимите потребители да се запази и при либерализацията правителството да продължава да отпуска енергийни помощи.

След пълната отваряне на пазара електроразпределителните дружества ще останат естествен монополист, тъй като са собственици на мрежата. Така за тях ще остане ангажиментът да отстраняват възникнали аварии и няма да имат право да отказват услугата или да обслужват клиенти преференциално. Измерването на ползваната електроенергия също ще остане в задълженията на ЕРП-тата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още