IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия ще разгледа проекта за изменение на закона за офшорките

Измененията предвиждат отпадане на пълните забрани за участие в редица сектори на икономиката

13:55 | 26.11.15 г.
Бюджетната комисия ще разгледа проекта за изменение на закона за офшорките

Министерският съвет е внесъл в Народното събрание Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици. Нормативният акт е по-известен в публичното пространство като "закона за офшорките".

През август Министерството на финансите публикува предложения за изменения в закона. Промени има още в името на закона, като текстовете ще се отнасят не до „свързаните” дружества, а до „контролираните” от компании, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Повечето от ограниченията в закона вече ще се отнасят към дружествата, които имат „квалифицирано дялово участие”, а не „независимо от броя на акциите”, както е досега.

Отпадат повечето пълни забрани за участие на офшорни дружества в различни сектори на икономиката. На практика това означава, че офшорките ще могат да притежават до 10 на сто от капитала на банки, застрахователни и пенсионни дружества и медии.

В същото време остават забраните за участие в приватизационни сделки, придобиване на държавно или общинско имущество, участие в процедура за предоставяне на лиценз по Закона за акцизите и данъчните складове, за получаване на лиценз за по Закона за енергетиката и Закона за хазарта.

Предвижда се и създаване на правило за борба със злоупотреби, според което за да участва дадена компания в сферите, за които има ограничения, то общият дял на офшорните собственици на предприятието не бива да е по-голям от определения в закона таван.

С проекта се въвежда и понятието „действителен собственик“ – това е физическо лице, което пряко или косвено притежава повече от 25% от акциите на юридическо лице, или в полза на което се управлява 25% и повече от имуществото на други организации. Ако не може да се установи такова, тогава за действителен собственик се приема висшият ръководен служител.

Проектозаконът предстои да бъде обсъден по комисии, преди да влезе за гласуване в Народното събрание, като днес ще бъде разгледан в парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още