IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са лобирали в Европа за затягане на законите срещу потенциални бойци на ИДИЛ

Американското министерство на правосъдието е отправило конкретни предложения за поправки на законодателството

14:57 | 26.11.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американското министерство на правосъдието е отправило конкретни предложения към правителствата в Европа и на други места за начини за заздравяване на антитерористичните закони, за да могат да се правят арести на кандидатите за бойци още преди присъединяването им към „Ислямска държава“ (ИДИЛ), се посочва в политически документи, с които се е запознал Ройтерс.

Представители на американското правителство са разпространили документа сред чуждестранните правителствени агенции по-рано тази година, като част от опита на администрацията на Обама да следи и спира потока от местни бойци от Европа, насочили се към Сирия и Ирак, разкрива запознат източник.

След атаките в Париж по-рано този месец и наложените мерки за сигурност тази седмица в Белгия европейските правоприлагащи и разузнавателни агенции усещат натиск да спират нови кандидати, които искат да се присъединят към силите на „Ислямска държава“, както и подготвени бойци, които се завръщат обратно у дома, за да извършват атаки.

Американските представители са започнали лобиране пред европейските страни за приемането на законовите промени, насочени към ИДИЛ още от началото на 2014 г. Документът от март 2015 г. обаче описва подробно стъпките, за които министерството на правосъдието призовава останалите правителства, включително преследване на „чуждестранни кандидат-бойци“, преди да тръгнат за Сирия или Ирак.

Документът призовава правителствата да обмислят криминализирането на пътувания до определени места, като например контролираните от ИДИЛ, и на опити за присъединяване към групировки, определяни от чужди правителства като терористични организации.

„В САЩ този подход се оказва много ефективен за пресичането на пътувания на чужди бойци“, се казва в документа.

Не е ясно как са били приети лобиращите усилия на министерството на правосъдието или дали са били предприети някакви действия в чужбина в резултат на това.

Разкриването на документа идва в момент на подновен дебат за това как да се балансира сигурността с опасенията за неприкосновеността на личния живот в САЩ и за новия контрол върху рисковете за сигурността, наложени от визовата програма, която позволява на гражданите на повечето европейски страни да посещават свободно Щатите.

Американските прокурори използват закони, забраняващи взаимоотношения с чужди военни групи, за да преследват десетки американски граждани и жители по престъпления, свързани с ИДИЛ, докато те все още се намират в САЩ.

Съгласно законодателството на САЩ федералните прокурори няма нужда да „установяват връзка със специфични терористични действия“, за да обвинят заподозрян в престъпление, а само да покажат, че заподозряният възнамерява да „подкрепи или да се присъедини“ към групировка, определена за терористична от правителството, се казва още в документа.

Той призовава правителствата да обмислят подобни стъпки за криминализиране на това, което американските прокурори наричат „подготвителни актове“ на кандидат-бойци и попълнения на ИДИЛ.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ заяви в доклад пре юни, че 64 лица са били арестувани в страната между юни 2014 г. и септември 2015 г. заради опити за присъединяване към „Ислямска държава“ или заради други „свързани с тероризма действия“, включващи групировката.

Сред тях е имало 28 арестувани лица по обвинения за планирани пътувания до „Ислямска държава“, заяви министерството.

В допълнение на дискусиите с европейските представители Вашингтон е налагал натиск върху Турция за по-сериозно затягане на контрола на границата със Сирия срещу двупосочен трафик на бойци на „Ислямска държава“ и други терористични групи.

Всичко за войната срещу ИДИЛ четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Кога ше видим Европа лобира в Сашш за еди кой си закон ?!? Малко ми писва от тея американски нещастници на щепсела и колкот по-бързо геберясат толко по-добре .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
Съгласно законодателството на САЩ федералните прокурори няма нужда да установяват връзка със специфични терористични действия, за да обвинят заподозрян в престъпление, а само да покажат, че заподозряният възнамерява да подкрепи или да се присъедини към групировка, определена за терористична от правителството, се казва още в документа.Следващият закон ще бъде: само ако има подозрения за някой, че си мисли, че може да си помисли за това, че може да си помисли да наруши някой закон (или че някой закон не му харесва) - директно в затвора.Честита нова 1984 година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още