IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите за висшите училища ще зависят от качеството

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за висшето образование

15:31 | 26.11.15 г.
Парите за висшите училища ще зависят от качеството

Целево финансиране на висшите училища според качеството на обучение и потребностите на икономиката. Това записаха депутатите в промените в Закона за висшето образование, който приеха на първо четене. Предложението за промяната е на правителството, което се надява по този начин да засили конкуренцията между университетите, да повиши качеството на обучението и на научните изследвания.

През последните 25 години в резултат на масовизацията системата на висшето образование се разшири. Студентите в държавните висши училища се увеличиха от близо 90 на около 190 хиляди, а общо във всички висши училища – на 240 хиляди, припомнят в мотивите си вносителите на поправките.

Парламентът одобри и промени в закона, внесени от депутатите от РБ Борислав Великов и от ПФ Милен Михов. С тях се дава възможност на висшите училища да могат разкриват свои звена в чужбина.

Според двамата народни представители привличането на чуждестранни студенти би било по-лесно и реалистично, само ако им се даде възможност да започнат обучението си в собствената им държава. Освен това се създавали и реални условия за популяризиране на българското висше образование в чужбина.

От ГЕРБ също имаха предложения за изменения на закона, които бяха приети.  Те се отнасят до статута и функционирането на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) като орган, изразяващ на национално ниво интересите на студентите и докторантите. Според поправките членове на НПСС могат да бъдат само председателите на студентските съвети на висшите училища или членове на студентските съвети, на които с решение на съответния студентски съвет им е делегирано това право.

Въвежда се и изискване за публикуване на бюджета и на подробен отчет за извършените разходи на сайта на Националното представителство, както и за извършване на ежегоден одит на получените средства от Сметната палата.
Предложението на Реформаторския блок да се въведе изискването кандидатите за ректори, зам.-ректори и декани да имат опит като хабилитирано лице обаче не беше одобрено от парламента.

Сега действащата уредба в Закона за висшето образование не поставя подобни изисквания, което често е повод за напрежение както сред академичния състав, така и сред студентите, аргументират се реформаторите. Според тях с въвеждането на новото изискване ще се елиминира възможността за провеждане на избор "на тъмно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още