IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЛАНА: Акциите на Сирма Груп може да поскъпнат с 57,5% в следващата година

Посредникът сключи договор с публичното дружество за маркет-мейкърство

17:40 | 25.01.16 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	IPO-то на Сирма Груп Холдинг.<em> Снимка:&nbsp;Сирма Груп Холдинг АД</em></p>

IPO-то на Сирма Груп Холдинг. Снимка: Сирма Груп Холдинг АД

Сирма Груп Холдинг АД сключи договор с ЕЛАНА Трейдинг АД, по силата на който инвестиционният посредник ще осигурява минимална ликвидност за акциите на софтуерния разработчик със собствени средства, съобщават компаниите.

Инвестиционният посредник, който счита, че книжата на Сирма Груп имат потенциала да поскъпнат с 57,5% в следващите 12 месеца, бе одобрен и регистриран от Българска фондова борса (БФБ) като маркет-мейкър на 25 януари 2016 г., а договорът между двете компании влиза в сила от 1 февруари, като срокът му е една година.

Така до момента ЕЛАНА Трейдинг се оказва единственият посредник на българския капиталов пазар, който осъществява функцията на маркет-мейкър. От своя страна Сирма Груп Холдинг пък е единственият емитент с маркет-мейкър в България. А именно ЕЛАНА помогна на Сирма Груп да се качи на БФБ.

„Това е естествена следваща стъпка и много ясно послание към нашите настоящи и бъдещи инвеститори – Сирма Груп излезе на борсата, за да се развива и да върви по-бързо напред, затова и искаме да продължим да се открояваме сред другите емитенти на нашата борса като се осигури и гарантирана ликвидност на акцията“, заявява в прессъобщението изпълнителният директор на Сирма Груп Холдинг Цветан Алексиев.

Като маркет-мейкър ЕЛАНА Трейдинг се задължава да обезпечава минимална ликвидност по позицията на Сирма Груп Холдинг чрез свои средства. Посредникът трябва да поддържа оферти „купува“ и „продава“ с минимални суми от 2 500 лв. на котировка. Максималният спред на котировките на маркет-мейкъра пък е определен на 5%.

Практиката за включване на маркет-мейкъри по емисии на фондовите пазари е широко разпространена в развитите икономики - тяхната роля осигурява наличие на ликвидност на емисиите, поясняват от компаниите.

През 2006 г. БФБ въвежда за пръв път правила за регистрация и извършване на дейност като маркет-мейкър. Досега само шест посредника са изпълнявали тази функция, като никой от тях вече няма текущ договорен ангажимент. 

Търговията с акции на Сирма Груп Холдинг на БФБ стартира на 23 ноември 2015 г. след проведеното успешно първично публично предлагане, чрез което софтуерната компания набра 11,5 млн. лв.

В първия си търговски ден акцията на Сирма Груп затвори при цена от 1,272 лв. за брой. Два месеца по-късно цената е 1,13 лв. Последната сделка е с дата 21 януари, като за този период книжата са поевтинели с 11,2%. Само от началото на годината спадът е от 5,83%. Пазарната капитализация на дружеството е 67,077 млн. лв.

Изменение в цената на акциите на Сирма Груп Холдинг от дебюта на компанията на БФБ

Графика: Investor.bg

От своя страна ръководителят „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг Татяна Василева-Пунчева оценява положително книжата на Сирма Груп Холдинг, посочвайки потенциал за ръст от 57,5% в следващите 12 месеца до цена от 1,78 лв. за брой спрямо текущите 1,13 лв. Препоръката с дата 12 януари е „buy”, видно от терминала на Bloomberg. Оценката е единствена, т.е. няма други посредници, които да са дали своята препоръка за книжата на компанията.

Анализът на ЕЛАНА се базира на очакванията за представянето на акцията след IPO-то, доброто корпоративно управление и плановете на мениджмънта. Като рискове за прогнозата се посочват евентуален по-бавен икономически растеж у нас, ръст на търсенето на кадри в IT сектора, което може да доведе до увеличение на заплатите, яростна конкуренция или едно по-бавно темпо на разрастване заради евентуално по-неблагоприятно развитие по отношение на продажбите и маркетинга спрямо очакваното. 

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 10 rate down comment 2
vzhekoff
преди 8 години
Вече не се казва "да скова ***", а "да реализирам ИПО".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 8 години
Мизантроп - Скролвам поглеждам графиката и какво виждам - Пирон в кисело млякоВале1 - Оправданието че трябва да им се радваме щото били направили Ипо щеше да е смешно ако не беше трагичноТова че някои фондове са купили пък въобще не е кой знае каква преференция за качество като им гледаш състоянието на тези фондове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
На тази добре обосновани твърдения и нападки към тук списващите (част от които трябва да призная наистина са просто плюещи по всичко хейтъри), мога да отговоря само едно - скролни нагоре и виж графиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Ами именно де. БАНаджии (не знаех че с от БАН ама пасва) Имат теоретични разработки, с доста математика, мислене, алгоритми и т.н. което е много повече мисъл на фона на средно статистическата занаятчийска работа, но доколко тая цялата мисъл могат да я направят на продаваем продукт и да я продадат, се съмнявам.А коментара на ал бънди ... :) Изобщо не е схванал за какво иде реч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
vale1
преди 8 години
Досега се въздържах от коментари тука или при статии за Сирма,защото нямам лична заинтерисованост , но все пак ми правят впечатление злобните и недоброжелателни коментари на доста от коментиращите тука .Не знам от каква позиция се изхождат по въпроса ( поне не пишат акционери ли са или не) , но за мен някои са манипулативни , а други просто си избиват мъката от загубите по други позиции.Да борсата ни на този етап не е добре ( както и държавата ) , но това е единственото дружество ,което е успяло да направи ИПО в последните години, което само по себе си говори добре за него.Да не забравяме , че и доста професионални инвеститори му се довериха - ПФ и ДФ купиха акции за над 7 мил.лв тука , а те едва ли разбират по малко от финанси от тукашните коментатори.Дали е проблем за тях да изкупят и другите акции на "разочарованите" , при това на по ниски цени ? Относно участието на Елана тук - от мен само суперлативи - дано и другите ИП могат да направят подобни презентации и ИПО-та на БФБ. И още дано и други дружества да могат да си позволят маркет -мейкъри на БФБ. Това само би допринесло за подобряване на ликвидността и изкривяванията на БФБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 8 години
сондирах мнение, щото аз за тях не съм чувал добри неща ... бивши банаджии, дръпнали покрай държавни поръчки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
vzhekoff
преди 8 години
Плащания за подобни "рекламни съобщения" само утежняват нелекото положение на "инвеститорите" в тази хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Доказани некадърници.Колкото то маркет-мейкърската изява, при развит пазар ЕЛАНА вече да са глътнали вода с тая куха Сирма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 8 години
Балона се надува още от преди Ипото то не бяха статии то не беше реклама - Релано до колкото разбрах не си листват основната фирма а клонинг с подобно име.Ипото било успешно набрали 11 милки - Със сигурност е успешно не всеки ден се намират толкова шарани - Част от тях вероятно от техни си хора да имат интерес останалите но и половината да са реални пак могат да си го броят за успешноРеално стойността на фирмата я хвърлят в орбита на база цена на Софт дето никой не може да оцени колко струва, а реално никакви продажбиМоже и да не съм разбрал правилно, но като гледам кривата на акциите едва ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 2
albundy
преди 8 години
Аз съм от ИТ сферата. Нямам детайлен поглед над Сирма, но помня преди години когато откриваха електронната система за детски градини се изложиха доста и системата падна почти веднага и им отне доста време да я оправят. Станаха за смях по форумите. И цената, която бяха взели за тази система типично по български беше няколко десетки пъти над всякакви разумни изчисления. От други места съм чувал, че имат връзки и затова взимат разните обществени поръчки. От ит фирмите елитни ги водят Телерик, VM Ware, Johnson Controls(не толкова елитни, но тясно специализирани и стабилна фирма), SAP(пак голяма и стабилна фирма, но нищо специално). Но нямам голям поглед през последните 2-3 години защото си работя сам и съм далеч от тази суета в големи open space офиси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още