IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 февруари

08:18 | 06.02.16 г.
Преглед на печата за 6 февруари

40% от започналите работа българи остават бедни
В. Сега

Около 40% от безработните българи, които започват работа, остават бедни. Това сочат данните на Европейската комисия, цитирани от социалното министерство. В ЕС единствено в Румъния ситуацията е по-тревожна - там само един от всеки петима успява да се измъкне от бедността след започване на работа. "Намаляването на безработицата е свързано със спада в бедността, но едва половината бедни, които намират работа, успяват да се измъкнат. Решаващият фактор тук е размерът на възнагражденията, както номинално, така и почасово. У нас под 40% от безработните, намерили работа, остават бедни", съобщават от социалното министерство.

Софиянци са сред най-недоволните в ЕС от улиците и чистотата
В. Сега

Живеещите в София са сред най-недоволните европейци от състоянието на улиците и чистотата в техния квартал. В Бургас пък са сред най-недоволните в Европа от нивото на здравните услуги - преди бургазлии са само хората в Атина, Палермо и Варшава. Това показва изследване на Евробарометър за качеството на живот в 83 европейски града за 2015 г. Според него София се състезава с Неапол, Палермо и Атина за последните 4-5 позиции в дъното на класацията по почти всички показатели. В класацията от българските градове са включени само столицата и Бургас.

250 евро от камион на ден губят превозвачите ни
В. Стандарт

Средно по 250 евро на ден е загубата на превозвачите ни от камион, престояващ в Гърция заради протестите на местните фермери. Това коментира за "Стандарт" Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи. Това е средният допълнителен разход на превозвачите от извънредния престой на камионите и водачите на гръцка територия, обясни той и допълни, че за отделните компании той може да е с 50 евро нагоре или надолу от тази усреднена загуба.

Приходите от хазарт скочиха с 60 на сто
В. Стандарт

Приходите от хазарт скочиха с 60% през 2015 г. Постъпленията по бюджета на Държавна комисия по хазарта (ДКХ) за миналата година са в размер на 96,65 млн. лв., при 60,4 млн. лв. за 2014 г., съобщиха от Комисията за "Стандарт". Организаторите на хазартни игри вместо данък върху печалбата плащат държавни такси, които влизат в бюджета на Държавната комисия по хазарта.

Бизнесът иска обезщетение за гръцката блокада
В. Новинар

Бизнесмените, които са пряко засегнати от блокадата на българо-гръцката граница, настояват южната ни съседка да изплати компенсации за нанесените финансови загуби. Преподавателят по гръцки Емил Маринов заяви пред Нова телевизия, че законово този протест няма право да се състои. Според него, ако фермерите имат някакви претенции, то те трябва да ги отнесат към правителството в Атина, а не да затварят държавна граница. Шофьорът Николай Хайлезов сподели, че това, което се случва, е голяма мъка. Мъжът е на мнение, че не може да се допуска подобна блокада, която е присъща за военно положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още