IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Движението в тунела под НДК става двупосочно заради строителството на метрото

Автобус ще смени трамвай №6 за година и половина

18:49 | 08.02.16 г.
Движението в тунела под НДК става двупосочно заради строителството на метрото

Движението в тунела под Националния дворец на културата (НДК) ще стане двупосочно заради строителството на метрото. Това е причината и да се спре трамвай №6, който се движи през Петте кьошета към кв. “Лозенец” в София.

Това обясни днес зам.-кметът на столицата, който отговаря за транспорта, Любомир Христов по време на публичното обсъждане за спирането на трамвая в комисията по транспорт към Столичния общински съвет, съобщава bTV.

Припомняме, че първоначално Столичната община обяви обществена поръчка за реконструкция на бул. “Скобелев”, от която стана ясно, че се предвижда ремонт на тунела и удължаването му, така че да се организира автомобилното обслужване на т.нар. “военно НДК”, където се планира да бъде преместен Софийският районен съд. Трамваят в посока “Лозенец” през тунела също се планираше да бъде спрян, а тунелът към бул. “Черни връх” – да се ползва за автомобилното движение.

Тръжната процедура предизвика протести на граждани и неправителствени организации. Внесена беше и подписка в Столична община в подкрепа запазването на трамвая към “Лозенец”, а миналата събота имаше и протест край басейна “Спартак”, където е последната спирка на трамвая. Заради напрежението обаче търгът междувременно беше спрян, като общината се оправда с недобре подготвени документи.

На днешното обсъждане Любомир Христов обясни, че заради строежа на метрото движението по бул. “Патриарх Евтимий” ще бъде спряно напълно към края на март. Движението ще се пренасочва по бул. “Васил Левски”, като ще стане двупосочно, включително и преминаването под тунела, допълни той.

Вместо трамвай №6, районът на “Лозенец” около басейна “Спартак” ще се обслужва от автобус за около година и половина. След това трамвай ще бъде възстановен, обеща зам.-кметът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още