IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цацаров се оплака на евроинституции за екстрадицията на Цветан Василев

Сръбската страна не дала конкретен отговор година и четири месеца след запитването

13:30 | 09.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цацаров се оплака на евроинституции за екстрадицията на Цветан Василев

Главният прокурор Сотир Цацаров е отправил сигнал до европейски институции за липсата на отговор от страна на сръбските власти за екстрадицията на Цветан Василев. Това се казва в прессъобщение на прокуратурата.

Цацаров информирал, че сръбската страна не е дала конкретен отговор повече от 1 година и 4 месеца на молба за екстрадиция. Липсвал и конкретен отговор повече от 8 месеца на допълнителна молба за екстрадиция на Василев, който се намира на територията на Сърбия. 

Сигналът на главния прокурор е пратен до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността. В него Цацаров настоява за спешно разглеждане на информацията за възникнали трудности във връзка с приложението на Европейската конвенция за екстрадиция (ЕКЕ).

В съобщението на прокуратурата се уточнява, че според конвенцията има задължение замолената страна да уведомява молещата страна относно решението си за екстрадиция на обвиняемо или осъдено лице. 

Двете запитвания за екстрадиция са пратени пратено до сръбския министър на правосъдието с молби от 18 септември 2014 г. и 21 май 2015 г. С напомнително писмо от 24 ноември 2015 г. Цацаров е поискал информация постановил ли е сръбският съд решение за екстрадицията на собственика на фалиралата КТБ,  както по първоначалната, така и по допълнителната молба.

До сръбските съдебни власти са изпратени и още две молби за правна помощ, касаещи призоваване на Цветан Василев. 

Припомняме, на 20 юни 2014 г. БНБ постави КТБ под специален надзор, след като банката изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същият ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Международният паспорт на Василев е отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление. Дни по-късно стана ясно, че прокуратурата е изпратила на компетентните съдебни власти на Сърбия молба за екстрадицията на Василев.

На 6-и ноември 2014 г. БНБ отне лиценза за банкова дейност на поставената под особен надзор (КТБ). Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври. 

В края на януари 2015 г. стана ясно, че заместник главният прокурор Борислав Сарафов очаква, че сръбските власти няма да върнат банкера в България.

„Процедурата за екстрадицията на Цветан Василев се движи от сръбските власти. Самият факт на забавянето на произнасянето на сръбските власти може би значи, че няма да върнат Василев. Това е моето субективно усещане, което се базира на немалкия срок на забавяне", каза той пред БНТ.

Всичко за КТБ може да следите тук!

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Ентусиаст111
преди 8 години
Е как няма да се оплаче, то едно ли беше...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Mammita
преди 8 години
Време е България да втвърди тона си към Сърбия и да не й позволява така да ни разиграва. Цветан Василев е отговорен за изчезванто на 3 млрд. български лева от спестяванията на вложителите в КТБ. Толкова крупна кражба не е имало никога в историята на България. Размерите й са толкова колосални, че могат да се сравняват само с най-големите финансови пирамиди в света. Не може Сърбия с подобни смешни бюрократични трикове да ни прави на луди вече 2 години и да не позволява Василев да бъде екстрадиран и съден пред всички нас. Толкова е прогнила тази държава, че не трябва да им пращаме писъмца, а да действаме директно. Време е България да спре всякакви дипломатически отношения със Сърбия докато тя не ни предостави този престъпник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още