IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit: Централните банки трябва да координират действията си

Не виждам особена логика на пазарите днес, твърди главният изпълнителен директор на банката Федерико Гицони

12:02 | 10.02.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Федерико Гицони. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Федерико Гицони. Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорите се нуждаят от нов стимул да се върнат на фондовите пазари, когато акциите се сриват, и търсят ясни сигнали от големите централни банки, казва Федерико Гицони, главен изпълнителен директор на UniCredit.

„Само една централна банка не е достатъчна, има необходимост от стабилна координация между най-важните в САЩ, Европа, Япония и може би също Китай“, допълва Гицони в интервю за Bloomberg. 

Европейските банки като UniCredit пострадаха от разпродажбите на акции на борсите от САЩ през Великобритания до Китай. Търговията с акции на италианската кредитна институция в Милано беше прекратена във вторник, след като те поевтиняха с близо 6% след публикуването на отчета на банката.

От началото на февруари индексът STOXX Europe 600 Banks с 47 компонента се е понижил с 14%, посочва Bloomberg.

“Не виждам особена логика на пазарите днес”, казва Гицони. „За италианските банки ситуацията е по-критична отколкото в други държави, но сега всички европейски страни, всички банки в Европа, както и в САЩ са под натиск“, допълва той.

Според него правителствата също може да изиграят своята роля, за да възстановят доверието. Гицони очаква италианските власти да увеличат усилията си за справяне с лошите кредити, които създават проблеми на банките.

Към 11:30 часа българско време във вторник акциите на UniCredit в Милано се търгуват с близо 11% повишение до 3,07 евро за акция.

Така поевтиняването от началото на годината е 43%, а пазарната капитализация възлиза на 17 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
значи в развитите пазарни икономики по дефиниция богатите чичковци или купуват евтино или продават скъпо.. останалото е НЕпазарно :-D, а ако все пак се наложи - затварят пазара... щото могат да си го позволят :-D...Смях смях... после видиш ли били притеснени за бъдещето на ЕС.. Е КАК НЕ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Хоп, http://***.zerohedge.com/news/2016-02-10/jpms-striking-forecast-ecb-could-cut-rates-45-boj-345-fed-13ECB Could Cut Rates To -4.5%; BOJ To -3.45%; Fed To -1.3%might, or might not... will see ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Гръцките поевтиняха с 99% и още си щъкат . Явно всичко е възможно и никой вече не се впечатлява .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
zap
преди 8 години
и освен това баш-шефа не разбира какво се случва ... мъъъъъка !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
zap
преди 8 години
Я да видим днес колко медии ще изведат в заглавие ключовите послания:* За италианските банки ситуацията е по-критична отколкото в други държави* Търговията с акции на УниКредит беше прекратена във вторник, след като те поевтиняха с близо 6% за ден* поевтиняването на акциите им от началото на годината е 43% (т.е. за 40 дни)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
При сегашните условия на сгрешена парична система ЦБ са със съдба на жертви и са обречени на провал.При запазване на тази държавна грешка, при всякаква кординация между ЦБ тяхното фиаско е неизбежно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още