IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чиновниците остават без заплата при стачка

Със законови промени се забранява на ръководни служители в администрацията да стачкуват

15:54 | 10.02.16 г.
Чиновниците остават без заплата при стачка

Държавните служители няма да получават възнаграждения, ако стачкуват и не изпълняват професионалните си задължения. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в закона за държавния служител, внесени от кабинета.

Времето на стачка обаче ще се брои за стаж, решиха още народните представители.

Държавните служители, които не участват в стачка, но не могат да работят поради стачни действия на колегите си, ще получават основната си заплата. Стачкуващите чиновници няма обаче да отговарят дисциплинарно и имуществено за протестните си действия, пише още в новите текстове.

С промените депутатите забраниха на ръководни служители в администрацията да стачкуват. Това са главен секретар, главен директор на главна дирекция, директор на дирекция, ръководител на инспекторат и други.

Парламентът прие и промени, внесени от депутати от Реформаторския блок. Те предвиждат освобождаване с едномесечно предизвестие на държавни служители, които са пенсионери, но са под 65 годишна възраст.

"Това ще даде възможност на органите по назначаване да прекратят правоотношенията със служители, пенсионирани по специални закони като този за МВР, и така да предприемат стъпки по оптимизиране на администрацията и изпълнение на икономии в бюджета", посочват вносителите.

Парламентът прие и промени, внесени от депутати от БСП Лява България. Те предвиждат чиновници с увреждания да могат да изпълняват служебните си задължения в помещения, различни от тези, при които работят колегите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още