IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 февруари

07:38 | 11.02.16 г.
Преглед на печата за 11 февруари

КЗК ще гледа жалбата срещу класирането за строежа на "Хемус"
В. Капитал Daily

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще разгледа в четвъртък жалбите срещу класиранията в двата търга за дострояване на две отсечки от магистрала "Хемус" с дължина 59 км и на цена от почти 1 млрд. лв. То се обжалва от две чужди компании. Заседанието е насрочено за 10 часа сутринта. Класирането се обжалва от италианската компания "Серенисима конструциони", която участваше по първата позиция за участъка Ябланица, и турската "Ташяпъ иншаат тааххют санайи ве тиджарет", която беше отстранена от конкурса за отсечката между Угърчин и Плевен.

Под въпрос са ключови промени в здравния сектор
В. Сега

Има рискове за сключване на Националния рамков договор за 2016 г., предупреждават от Българския лекарски съюз. Според съсловната организация проблемите са най-вече с два ключови нормативни акта - наредбата за основния и допълнителния пакет и с националната здравна карта и свързаните с нея критерии за сключване на договори с касата. В наредбата за пакетите има няколко рискови фактора, при които се откриват противоречия с рамковия договор. Един от тях е свързан с обособяването на амбулаторни процедури, които ще заместват част от сегашните клинични пътеки.

България ще ползва и въоръжена армия срещу наплива от бежанци
В. Сега

МВР подготвя промени в плана за изпълнение на спешни мерки по справяне с бежанската криза, който предвижда изпращане на въоръжена армия за охрана на границата в случай на кризисна ситуация. Това обяви вчера след заседанието на Съвета на управляващата коалиция вицепремиерът Румяна Бъчварова. Използването на войската ще бъде записано в поредните промени в Закона за отбраната, както и в новата национална отбранителна стратегия. Предвижда се военните да се използват само в краен случай, когато полицията не може да се справи с опитите за влизане в страната на нелегални мигранти.

Милионерите пак се множат
В. Стандарт

Милионерите у нас пак започнаха да се множат. През последното тримесечие на 2015-а в банките ни са се появили 69 нови депозити за над 1 млн. лева, или средно по 23 на месец. Така общият им брой става 680. След като на 20 юни 2014 г. КТБ бе затворена, милионерите започнаха да раздробяват влоговете си на по-малки суми до 196 000 лева, които са защитени от закона при фалит на банка.

Жертва и престъпник вече ще се споразумяват
В. Стандарт

Жертвата и престъпникът да могат да се споразумяват и това да води до освобождаване от наказателна отговорност. Това е залегнало в новия проект за изменения в Наказателния, Наказателнопроцесуалния кодекс и Закона за изпълнение на наказанията, които се изготвят от работна група в Министерство на правосъдието. С тях за първи път у нас се въвежда т. нар. възстановително правосъдие. Споразумението между жертва и извършител ще е възможно само ако са налице едновременно следните условия: Първо за престъплението да се предвижда до 3 години затвор, ако е умишлено и до 5 години, ако е по непредпазливост. А когато е извършено от непълнолетен - и за кражби, и за унищожаване или повреждане на чужда вещ. Второто условие е причинените имуществени вреди да са възстановени или обезпечени. А третото - деецът да не е осъждан.

Цената на меда се срина
В. Новинар

Цената на пчелния мед на едро се срина, съобщиха производители. „Едровата стойност драстично беше понижена. В началото на кампанията тя беше стигнала 5,20 - 5,60 лв. за килограм мед, след това стана около 4,50 лв., а в момента се очаква да се понижи още, защото имаше внесен украински пчелен мед, който е с неясен произход, но на по-ниска цена”, съобщиха производители, цитирани от Фокус.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още