IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският олигарх Михаил Фридман инвестира 200 млн. долара в Uber

Компанията на Фридман планира да вложи 2-3 млрд. долара в технологични сделки през следващите години

17:20 | 12.02.16 г.
<p>
	Михаил Фридман. Снимка: <em>LetterOne</em></p>

Михаил Фридман. Снимка: LetterOne

Компанията LetterOne на руския олигарх Михаил Фридман инвестира 200 млн. долара в платформата Uber, става ясно от съобщение на сайта на компанията. Официално инвеститор е подразделението L1 Technology, създадено през април 2015 година за сделки в технологичния отрасъл.

Средният размер на инвестициите на звеното е между 100 и 500 млн. долара, а компанията търси нови стратегически партньорства.

"В качеството си на инвеститор с опит в банковия и телекомуникационния сектор, търговията на дребно и енергетиката, както и притежаващ знания за работата на развитите и развиващите се пазари, вярваме, че мениджмънтът на Uber притежава нужните знания и възможности за изграждане на успешен технологичен бизнес", коментира в изявлението Фридман.

"Целта ни е проста - надежден и достъпен транспорт за всеки и навсякъде чрез просто натискане на бутон", допълва от своя страна изпълнителният директор на Uber Травис Каланик. Той обяснява още, че ще се възползват от опита на LetterOne на развиващите се пазари.

В съобщението на LetterOne се посочва, че базираната в Люксембург компания планира да инвестира 2-3 млрд. долара в технологични проекти през следващите няколко години.

Фридман не е единственият руски бизнесмен с интерес към Uber. В края на януари руското издание РБК съобщи, че USM Holdings на Алишер Усманов е един от инвеститорите в известната платформа за поръчка на такси.

Според непотвърдената обаче информация Усманов е инвестирал "десетки милиони долари" в Uber.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още