IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенливите вина ще са хитът на пазара на вино

Очаква се потреблението им да отчете ръст от 7,4% до 2019 г.

16:50 | 14.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пенливите вина ще движат ръста на глобалния пазар на вино от 2015 до 2019. Розето и премиум марките също ще подкрепят растежа, предава Bloomberg.

Докато очакванията за световното потребление на вино са, че то ще нарасне с 1,4% за периода, пенливите вина ще се придвижат напред с цели 7,4%, сочат данни от проучване на Международния панаир за вина и спиртни напитки Vinexpo. Потреблението на розе ще нарасне с 2,2%, а при премиум марките на дестилирани леки вина очакваният ръст е от 12%.

Прогнозата идва, след като световното им потребление отчете спад през 2014 г., воден от резултатите в Европа и Азия и Пасифика. Северна Америка се запази като растящ пазар. 

Забавянето при икономиките, комбинирано със затягането на законите срещу шофиране след употреба на алкохол, както и по-широко дискутираните здравни въпроси допринасят за спада.

„Виждаме раздвижване при пенливите вина в целия свят. То е стимулирано главно от просекото, но розето също се представя успешно“, посочва главният изпълнителен директор на Vinexpo Гийом Деглиз. Той изтъкна, че търсенето в Китай се повишава отново, след като преди години правителството забрани луксозните подаръци и това засегна алкохолните компании. Сега обаче движещата сила са потребителите.

„Пазарът там се възстановява, но по един по-различен от преди начин. Китайските потребители създават много възможности за износителите“, казва Деглиз.

Повече - в Bloomberg Tv Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още