IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще поеме пълната субсидия на 10% от стажантите по "Шанс за работа"

За реализацията на програмата от държавния бюджет са отпуснати 2,38 млн. лева

11:05 | 12.04.16 г.
Държавата ще поеме пълната субсидия на 10% от стажантите по "Шанс за работа"

Пълна субсидия ще получат 10% от получилите право на стаж по програмата за насърчаване на заетостта „Шанс за работа – 2016 г.“, става ясно от предложение за промяна в Националния план за действие по заетостта. Проектът е публикуван за обществено обсъждане.

Програмата „Шанс за работа – 2016 г.“ е насочена към безработни с основно и по-ниско образование над 50 години, безработни младежи до 29 години, които имат средно или над средно образование, но нямат квалификация и безработни с умения, които имат нетърсена от пазара на труда квалификация. По нея се предвижда обучение на 1 850 души и последващ стаж за 740 от тях, които са завършили успешно обучението си.

За реализацията на програмата от държавния бюджет се отпускат 2,38 млн. лева. Партньорите на правителството в това начинание – работодателите и КНСБ, също осигуряват финансиране по мярката.

Първоначалните планове са предвиждали 20% от успешно завършилите обучението да получат частично финансиране (270 лева месечно) за своя тримесечен стаж по програмата, а останалите средства до пълната заплата и осигуровките се плащат от работодателите. На останалите 20% от стажуващите пък работодателите изцяло осигуряват заплащането им. 

Според КНСБ обаче това условие затруднява изпълнението на програмата. Затова и от синдиката предлагат пълна субсидия за 10% от стажуващите – по бюджета на „Шанс за работа“ ще бъде изплащана минималната работна заплата, а осигуровките ще бъдат за сметка на работодателите.

За останалите 30%, които участват в програмата, заплащането ще бъде изцяло за сметка на работодателите. Тази промяна няма да промени финансовите параметри на програмата, посочват още от синдикалната организация.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още