IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 април

07:44 | 27.04.16 г.
Преглед на печата за 27 април

Министерството на правосъдието е най-непрозрачно в интернет
В. Сега

Просветното министерство и община Сливен са най-прозрачни в интернет. Те оглавяват рейтингите на централните и местните органи, изготвени от неправителствената Програма "Достъп до информация" (ПДИ). На последните места са правосъдното министерство и община Самуил. При проучването е установено и че в над 39 на сто от изследваните интернет страници няма посочена дори нормативната база, която определя с какво се занимава тази институция. От 10 март до 23 април са оценени 565 интернет страници на административни структури и независими органи, задължени да предоставят информация.

"Дядо Йоцо гледа" и "Чичовци" отпадат от учебните програми
В. Сега

Тотално разместване на литературни произведения, добавяне на нови автори и по-малко български творби очакват родните гимназисти в следващите няколко години. Това показват черновите на новите учебни програми по литература за 3-ти, 4-ти, 7-и, 9-и, 10-и, 11-и и 12-и клас, публикувани вчера от просветното министерство. "Вариантите се публикуват сега в отговор на искането на учители, социални партньори, родители и издатели да се представи цялостната визия за обучението по съответните предмети. Същинското обществено обсъждане ще започне, когато се публикуват проектите за учебни програми за тези класове", застраховаха се от ведомството на Меглена Кунева, уточнявайки, че това ще стане в началото на 2017 г.

Пеевски е продал и дела си в "Юрий Гагарин" на свързано дружество
В. Капитал Daily

"Дореко комерс" е купувачът по сделката от 20 април, в която Делян Пеевски прехвърли своите 18% от пловдивската фабрика за цигарени опаковки, филтри и гилзи "Юрий Гагарин". Това става ясно от бюлетина на Централен депозитар, където се виждат страните по сделката за 6.78 млн. лв., тъй като се преминава праг от 5% в акционерното участие.Така тенденцията депутатът от ДПС да напуска официалните си фирмени участия като ги прехвърля на свързвани с него компании, където няма формален контрол, се затвърждава.

800 хил. за обучение на пилоти
В. Стандарт

Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) настоява да се възстанови практиката до 2010 г. държавата да подкрепя финансово обучението на пилоти. Това заяви председателят на АБА Светослав Станулов на среща със зам.-министъра на транспорта Антон Гинев. Става дума за 600-800 хил. лв. от таксите, които авиокомпаниите плащат на транспортното министерство, обясни Станулов. Сега се обучават 5-6 пилоти годишно при необходими 20-26 пилоти, посочи Станулов и допълни, че от 2017 г. ще има недостиг на пилоти.

Плащаме 5 лв. за истински козунак
В. Новинар

Качественият козунак, приготвен по оригинална рецепта и без никакви вредни подобрители, тази година ще ни струва 5 лв. килограмът на дребно, показа проверка на „Новинар”. Другата неизменна част от празничната трапеза – агнето, излиза около 120 лв., ако го вземем цяло направо от фермери. Хората отсега правят заявки за угощението в неделя и се пазарят с животновъди за цената, която пада и до 5 лв. за килограм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още