IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Коалиция между ГЕРБ и ДПС не може да има

Приемането на промените в Изборния кодекс премиерът определи като "много шум за нищо"

09:45 | 29.04.16 г.
Борисов: Коалиция между ГЕРБ и ДПС не може да има

Коалиция между ГЕРБ и ДПС не може да има. Това коментира премиерът Бойко Борисов в предаването “Денят започва” на БНТ.

Според него с приемането на поправките в Изборния кодекс е започнало изграждането на опозицията на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, която се очертава в състав БСП, ДПС и ДСБ. Според премиера ДСБ “точи нож в гърба” на ГЕРБ.

ДПС ще завие към БСП с партньор ДСБ. С такъв партньор в Реформаторския блок на нас не ни трябват врагове”, коментира Борисов.

Според него, ако правителството падне и се стигне до предсрочни избори, ще има три месеца служебно правителство, предсрочен вот през август, а след това - сутрин преговори за правителство, а вечер – скандали на дебатите на президент.

Борисов посочи, че никоя партия всъщност не иска предсрочни избори, а “просто дразнят”.

“Всеки ден правим компромиси в една много сложна, дори трудно е да се нарече коалиция, защото думата коалиция означава два субекта да са подписали коалиционен договор. Ние сме подписали такъв коалиционен договор с Реформаторския блок само, че една от партиите там се обявява за опозиция без да излезе, разбира се, от Реформаторския блок. То е парадокс в това отношение”, коментира министър-председателят.

„Другите партии, когато правихме правителството, за да не изпадне в кризата, в която изпадна Испания и толкова държави, виждате какво се случва след това с тях създадохме такъв формат, за да може да се работи и да има управление”, допълни той.

Що се отнася до промените в Изборния кодекс от тази седмица, Борисов ги определи като “много шум за нищо”.

“За миналите местни избори по никакъв начин не дадох да се пипа Изборния кодекс. Тези, които говорят абсолютни лъжи и манипулации, че ГЕРБ променяли Изборния кодекс и за задължителното гласуване. То не е задължително, думата е задължително – след като няма каквито и да е било санкции”, коментира Бойко Борисов.

„ГЕРБ е зачитал за най-важни винаги местните избори, а не президентските, защото хората се влияят най-много от работата на кметовете и общинските съветници. Ние работихме по Изборния кодекс на Мая Манолова на БСП и ДПС. Никой не чух това да го каже. Чух, че ГЕРБ искал да си търси служебна победа – абсолютна манипулация и лъжа. Изборите за местна власт – ние се явихме по стария кодекс”, допълни той.

Той подчерта, че парламентът е приел резултатите от референдума, който подкрепи електронното гласуване. Борисов допълни, че като са стартирани промените в Изборния кодекс, партиите в парламента са видели възможност да внесат промени, които са обещали на избирателите си.

Премиерът подчерта, че е против разделянето на вота от референдумите заради допълнителните разходи. Той отново прехвърли отговорността за тези промени, които отпаднаха в последствие, на БСП и Патриотичния фронт.

“Видях в публичното пространство какво се изговори – нито един анализатор не излезе да каже, че това са предложения на БСП и на Патриотичния фронт, чух само, че ГЕРБ търсел служебна победа и било го страх от това нещо и затова искал така да се случи. Затова вчера се намесих в парламентарната си група и казах без да ги направите в един ден през лятото, просто няма да приемате никакви други компромиси”, коментира той.

За кандидатурите за президент на ГЕРБ Борисов отрече, че това ще са кметът на София Йорданка Фандъкова, както и кметът на Бургас Димитър Николов и министърът на еврофондовете Томислав Дончев. По думите му той иска да остави кметовете си да работят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още