IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 8 500 вина от цял свят се състезават в Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив

Български производители представят типични местни сортове

13:35 | 29.04.16 г.
<p>
	<em>Снимки: Надежда Бочева, Investor.bg</em></p>

Снимки: Надежда Бочева, Investor.bg

Над 8 500 вина от цял свят се състезават за медали в 23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles, който започна в Пловдив. Тази година в надпреварата участват около 200 български вина, което е рекорд в историята на конкурса. Страната ни се  нарежда на шесто място по мостри след Франция, Испания, Италия, Португалия и Чили.

Повече от 300 професионалисти дават оценка, но без да имат информация за произхода на виното, тъй като бутилките са опаковани. Сред журито тази година има 41 българи.

Между седем и десет процента от вината получават награди, коментира пред журналисти Патрисия Маркес, която преди 10 години е организирала домакинството на конкурса в Португалия. 

Тя посочи, че сребърен медал в надпреварата получават добре балансираните вина с добро качество, а златен - тези, които са освен добре балансирани и с уникален вкус. Голям златен медал се дава само на много специфични и редки по своето качество вина.

За първи път тази година има отделна категория за стари вина и производителите са изпратили 120 вида.
Характерна за конкурса е практиката едно вино да се връща на журито пак за оценка в рамките на същия ден (без дегустаторите да знаят) или да се дава за оценка на второ жури. При големи разлики в първата и втората оценка мострата се праща на трето жури.

Българските производители представят страната с чуждестранни сортове вино (бяло, червено, розе), но и с типично български - мавруд, широка мелнишка лоза, гъмза, рубин, Мелник 55, памид, тамянка, мискет и димят. Участват и български био вина.

Организаторите на конкурса подчертават, че това е единствената винена надпревара, при която се прави допълнителна проверка на наградените вина.

Вижте още снимки в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още