IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни ще е ясно дали ще има президентско вето за ИК

В момента се осъществяват задълбочени консултации с юристи и експерти по конституционно право

13:14 | 02.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Росен Плевнелиев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

До няколко дни президентът на България Росен Плевнелиев ще обяви решението си дали ще наложи вето на промените в Изборния кодекс. Това коментира самият той пред журналисти в Копривщица по време на участието си в тържествената програма по повод на 140-годишнината от Априлското въстание и по случай празника на града, предава БТА.

По думите му в момента се осъществяват задълбочени консултации с юристи и експерти по конституционно право.

Припомняме, че през изминалата седмица парламентът прие окончателно някои спорни промени в Избирателния кодекс. С промените гласуването стана задължително, но мерките срещу негласувалите на практика се отлагат с поне десетилетие. След  силен обществен натиск предложението на Правната комисия за пълна забрана за обявяване на данните на социологическите агенции не бе прието. Забраната остава само за деня за размисъл и в изборния ден, както е и сега. 

Може би най-спорната промяна обаче касае организирането на изборите в чужбина. След редица отворени писма и протести на граждани отпадна и компромисно предложение за горна бариера за създаването на секции - до 50 секции в страна. Парламентът остави сега действащите правила - секции се създават в това населено място, от което бъдат изпратени 100 заявления на граждани.

„Днес, когато сме свободни и се радваме на членството на България в ЕС - съюз за мир, демокрация, човешки права и свободи, трябва да си даваме сметка, че идеалът и посоката, зададени от нашите възрожденци, революционери и будители, трябва да бъдат пазени и развивани“, каза Плевнелиев, давайки начало на тържествата в Копривщица.

По думите му трябва да пазим искрата, която те (възрожденците, б. ред.) запалиха, да пазим идеала, който те зададоха, за чиста и свята република, която още не сме постигнали, за европейска България - която искаме заедно да постигнем и да изковем.

„Тук преди 140 години се запали искрата, която и днес има място в нашите сърца, - искрата на големия огън на българската свобода, на българската държавност, на българската революция“, каза Плевнелиев. Той отбеляза, че Априлското въстание е изцяло народно дело и изцяло българска революция. Въпреки че бе потопено в кръв и потушено с невиждана жестокост, то успя, защото показа на целия свят, на европейската дипломация, на европейския духовен и културен елит, че българският народ е достоен да възстанови своята държавност и е достоен за своята свобода, каза президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"...Въпреки че бе потопено в кръв и потушено с невиждана жестокост, ..."А...какво става тука бе ?!Кириак Стефчов нещо е сменил плочата...нали беше "съжителство" 500 години...или от американското посолство са му дали насоки за промяна на посоката...а дано , утре и за освободителната война може и да се пооткрехне !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още