IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Кадиев: Със сигурност част от препоръките на Alix Partners не са изпълнени

След фалита на КТБ институциите не са подобрили контрола, заяви независимият депутат

10:43 | 04.05.16 г. 3
Г. Кадиев: Със сигурност част от препоръките на Alix Partners не са изпълнени

Със сигурност част от препоръките в доклада на Alix Partners за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) не са изпълнени. Това коментира пред БНР независимият депутат Георги Кадиев.

Вчера синдиците на обявената в несъстоятелност банка публикуваха доклада на консултантската компания. В 500 страници одиторите потвърждават, че банката е работела като пирамида.

„Докладът не си заслужава парите, той може да бъде направен за по-малко пари от всяка средно добра българска одиторска компания“, каза депутатът, но все пак отчете, че информацията в документа е добре систематизирана.

Според него препоръките в доклада също биха могли да бъдат публикувани.

Със сигурност не е изпълнена една от препоръките на Alix Partners – да бъде потърсена отговорност от одитора KPMG, каза Кадиев. За фалшиви одити те бяха глобени с 200 хил. лева от Комисията за надзор на одиторите. Трябваше да им бъде отнет лицензът и да им бъде търсена отговорност за много по-голяма сума, каза той.

Най-голямата отговорност за фалита на банката по думите на Кадиев е на БНБ, които „са проспали всички свързани лица, отпускане на кредити без обезпечения, отпускане на оборотни кредити, които би трябвало на всеки етап от дадена инвестиция компанията да доказва, за да получи следващия транш, а вместо това компанията е теглила още първия ден целия кредит и после е изчезвала“.

“Съвсем умишлено затваряне на очите от страна на БНБ. Както виждаме и там никаква отговорност. Иван Искров просто си тръгна”, коментира депутатът.

Кадиев определи като странен факта, че Комисията за финансов надзор (КФН) не присъства в доклада. „Колкото за КФН – тя пък съвсем е извън фокуса, макар че КТБ е била и инвестиционен посредник, издавала е облигации, т.е. има няколко пера, по които тя също е под надзора на Комисията за финансов надзор. Абсолютно никакъв контрол и оттам”, смята той.

Цветан Василев по думите му със сигурност е виновен за източването на банката. "Въпросът е, че всички контролни органи – БНБ, КФН, ДАНС и финансово разузнаване, НАП, Комисията за контрол на одиторите – пет институции са се провалили. Ако те са изтървали такава голяма риба за 4 млрд. лв. през мрежата на контрола, какво остава за останалите“, попита той.

Според него няма подобрение на контролните функции на тези институции, затова не сме застраховани от втори такъв случай.

По отношение на предлаганите промени във втория стълб на пенсионната система, Кадиев заяви, че създаването на общ пул за втората пенсия ще ощети част от хората. По думите му печелят тези, които живеят дълго време, губят тези, които живеят малко.

Като се има предвид демографската картина, най-вероятно тези, които ще загубят поради по-ранна смърт вноските си, ще са повече от тези, които ще спечелят. Така че предложеното е в полза на държавата, каза той. По думите му има риск, и то немалък, с тези пари  да се попълнят дупки в НОИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Schroeder
преди 7 години
Какви препоръки, какви пет лева? То преди две години всички отговорни институции волно или неволно проспаха цялата драма. Само медиите отразяваха какво става, а БНБ, МВР и прокуратурата само изгледаха цялото шоу от първия ред. Как да очакваме, че ще се вслушат в препоръките от един доклад, щом не спазват основни закони?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
Георги Кадиев бил независим депутат?! Според мен след посещението му в Белград, където проведе среща с престъпник като Цветан Василев - вече е зависим депутат! Просто не се изказва обективно, а винаги брани тезите, които защитава Цветан Василев! Съвпадение?! Едва ли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Kalista108
преди 7 години
То не и въпрос само до препоръки. Най-важното за народа беше парите да бъдат открити и да се стигне до корена на тази история. За съжаление беше даден още 1 млн за факти, към момента без последствия за никого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още