IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Национална генетична лаборатория ще определя породите на животните

Очаква се апаратурата да бъде доставена до края на май

12:38 | 04.05.16 г.
Национална генетична лаборатория ще определя породите на  животните

Национална генетична лаборатория ще определя породите на  животните чрез съвременни методи. Очаква се тя да заработи в края на май.

Лабораторията се изгражда по проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото  развитие на селските райони“ на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция  в животновъдството (ИАСРЖ), съобщиха изпълнителите на проекта. 

Определянето на породите с нови методи ще позволи резултатите да бъдат признати от международната общност и да се правят референтни ДНК – анализи.

Вече е подписан договор за доставка на лабораторно оборудване на стойност почти 500 хил. без ДДС. Фирмата доставчик е избрана след процедура по Закона за обществени поръчки.

Новата лаборатория ще позволи да бъдат създадени генетични карти на националните породи и да могат ясно да се диференцират породите в България. Ще позволи още да се разкрият закономерности, необходими при разработване на развъдни стратегии и програми за съхранение на генетичните ресурси.

Проектът „Да свържем опазването на природата с устойчивото  развитие на селските райони“ носи краткото име „За Балкана и хората“ и се изпълнява в Западна и Централна Стара планина в девет Натура 2000 зони и три парка: "Българка", "Врачански Балкан" и "Централен Балкан".

Пет български неправителствени организации работят в сътрудничество за неговото изпълнение (Фондация за биологично земеделие „Биоселена“, Асоциация на парковете в България, Българска фондация „Биоразнообразие“, WWF България, Българско дружество за защита на птиците), четири швейцарски организации, както и Министерство на земеделието и храните, представени от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още