IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 май

07:55 | 05.05.16 г.
Преглед на печата за 5 май

Австралийската Lempriere отвори завод за вълна край Сливен

В. Сapital daily

Един от най-големите търговци на вълна в света - австралийската Lempriere Wool, инвестира 10 млн. евро в преработвателно предприятие в Сливен. То вече е напълно изградено и в момента работи в тестов режим. Очаква се да започне официално работа през юни. Това е едва третият завод на компанията извън Австралия - след Индия и Нова Зеландия. 

Към момента на работа са назначени 85 души, като намеренията на инвеститора са общият брой на заетите в сливенската фабрика да достигне 160 човека. И тук обаче австралийците се сблъскват с липсата на квалифицирана работна ръка като заварчици и механици. Затова част от привлечените служители са от Пловдив.

МВР ще прави затворен лагер за имигранти

В. Сега

МВР обмисля да превърне един от лагерите на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) в затворен, научи "Сега" от свои източници. Целта е да се гарантира, че споразумението за връщане на чужденците в Турция, което бе подписано между ЕС и южната ни съседка, ще работи. Днес вътрешният министър Румяна Бъчварова е на посещение в Турция, където трябва да подпише протокола към споразумението. 

За да заработи механизмът, чужденците трябва да бъдат временно настанявани в лагери от затворен тип, смятат от МВР. В момента общежитията на ДАБ са отворени и мигрантите могат да ги напуснат по всяко време, какъвто е масовият случай. Затворени са само центровете на дирекция "Миграция" в МВР, където обаче се настаняват хората, на които им е отказан статут и им предстои експулсиране от страната. 

Министерството на правосъдието ще внесе до дни промените в съдебния закон

В. Сега

Екипът на министъра на правосъдието Екатерина Захариева прави последни редакции на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Това се разбра от отговор на министерството на въпрос на "Дневник". До няколко дни се очаква проектът да бъде внесен в правителството и Народното събрание.

Вторият пакет от промени на съдебния закон са следващата стъпка от съдебната реформа след промяната на Конституцията и приетите след това измениния в ЗСВ. Основна част от ревизията се очаква да бъде намаляване пряката власт на главния прокурор и гарантиране на независимостта на съда. По време на конференция, организирана от правосъдното министерство от 21 и 22 април Захариева напомни, че при новите промени се акцентира както на съдийското самоуправление, така и на прокуратурата.

1300 военни ще участват в парада на Гергьовден

В. Сега

Във военния парад в София на 6 май ще участват над 1300 военни с над 35 верижни и колесни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетни войски и Военната полиция, както и 12 самолета и вертолета от състава на Военновъздушните и Военноморските сили, съобщиха от МО. Парадът ще започне в 10 ч. на площад "Княз Александър I", ръководен от командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. 

Сред бойната техника, която ще дефилира на площад "Княз Александър I", са танк Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица "2С-1"- "Гвоздика", бойни машини на пехотата (БМП-1 и БМП-23), многоцелеви транспортьор лек брониран (МТЛБ) "Тунджа" ,зенитно-ракетни комплекса "ОСА" АК, 152 мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 "Град", тактически ракетен комплекс "Точка" и др.

Производството на малини скочи двойно

В. Новинар

Производството на малини у нас скочи почти двойно през последната година. Ръстът е от 43 процента, отчете националната статистика. Увеличението се дължи на няколко фактора, като повишение на цената, както и огромното търсене на червения плод в международен мащаб.

По думите на председателя на асоциацията на малинопроизводителите Божидар Петков цената се е качила от 2,50-3 лв. за 2013 г. до 3,80-4,30 лв. за 2015 г. Петков коментира пред Фермер.БГ, че това е пазарната причина за ръста в производството. Според него втората причина е включването на малините в схемата за обвързано подпомагане на плодове.

Касови бележки за 350 млн. лв. в лотарията на НАП

В. Новинар

Близо 27 млн. касови бележки за общо 350 млн. лв. са регистрирани в лотарията на данъчните от нейния старт, съобщиха от НАП. Статистиката сочи още, че средно участниците в играта са въвели по 190 фискални бона. Според данните само за Великден българите са изхарчили близо 8 млн. лв. За четири дни потребителите са регистрирали 650 000 бележки на сайта на лотарията kasovbon.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още