IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 май

08:44 | 06.05.16 г.
Преглед на печата за 6 май

Приходите от данък печалба с 20% скок
В. Стандарт

Бизнесът плати с 20% повече корпоративни данъци през първото тримесечие на годината, сочат окончателните данни на Министерството на финансите. От януари до март от корпоративни данъци в държавната хазна са влезли 555 млн. лв., при 463,8 млн. лв. за същия период на миналата година. До края на март фирмите подават годишните си данъчни декларации за печалбата от 2015 г. Затова увеличението на приходите от налога върху печалбата с близо 20% е много добра новина на икономиката на страната.

Студът унищожи черешите
В. Стандарт

Около 80% от реколтата череши в Кюстендилско е унищожена от студа през последните дни. Пострадали са и ябълките и сливите, казаха от Института по земеделие в Кюстендил. Загубите се пресмятат на 3-5 млн. лв. Обезщетения от държавата не се предвиждат, защото се изплащат само при 100% поражения. Ако има застраховка, обезщетението е до 500 лв. за декар, което не покрива разходите на стопаните. От Института по земеделие оценяват положението като бедствено.

Архитекти: България санира с качество извън стандартите на ЕС
В. Сега

България санира жилища за 1 млрд. лв., а гони качество, което скоро ще бъде извън нормите на Европейския съюз. Огромната инвестиция на държавни пари, при това на кредит, е в енергийна ефективност от най-ниския клас - С. За това алармираха вчера от Камарата на архитектите и Камарата на инженерите."Така се стимулира лошото качество. Защото поставяме като цел в нашето саниране най-ниското възможно ниво. То е неефективно и скоро ще бъде забранено в Европа.

МФ отказва допълнителни облекчения за ветераните от войните
В. Сега

Министерството на финансите се обяви против допълнителни здравни и социални облекчения за малкото останали ветерани от войните у нас. Промените в Закона за ветераните, предложени от АБВ, бяха приети на първо четене в пленарната зала въпреки отрицателните становища на министерствата на финансите, здравеопазването и социалните грижи и въпреки че проектът не беше приет и във водещата за него социална комисия на парламента. Поправките предвиждат ветераните от Втората световна война, които според вносителя Михо Михов са 3500, всички над 90 години и постоянно намаляват, да могат да ползват изцяло безплатно всички лекарства, от които имат нужда, а не както сега - по списък, определян от здравното министерство.

Банско ще вози туристи с електромобили
В. Новинар

Туристите в Банско да разглеждат забележителностите около градчето и съседните населени места с предоставени им електромобили, обмислят от общината заедно с индустриален клъстер „Електромобили”, научи „Новинар”. Идеята е по модел на проект от Австрийските Алпи. Целта е екскурзиантите да пътуват по-евтино, по-удобно и да се запази околната среда. Потенциал за подобен проект има и София заради многобройните жители и гости на града. Браншовият клъстер е предложил модел за въвеждане на система за използване на електрически превозни средства от няколко семейства в рамките на един и същи град, но в различни квартали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още