IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рядка английска монета е продадена на търг за рекордните 72 хил. паунда

Само 7 броя са изсечени от паметната монета с профила на крал Джордж V

17:20 | 06.05.16 г.
<p>
	Известно е, че две такива монети са подарени на Британския музей. Още две са в частни колекции. <em>Снимка: аукционна къща &quot;Болдуин и синове&quot;</em></p>

Известно е, че две такива монети са подарени на Британския музей. Още две са в частни колекции. Снимка: аукционна къща "Болдуин и синове"

Рядка английска монета от ХХ век - 1 пени с профил на крал Джордж V (1865 – 1936 г.), е продадена на търг за рекордната сума от 72 хил. британски лири (повече от 104 хил. щатски долара), съобщава БТА.

От тази паметна монета по дизайн на французина Андре Лаврилие са изсечени само седем броя през 1933 г. Три от тях са предназначени за самия крал, който трябвало да ги положи в основите на важни сгради.

Едната е открадната през 1970 г. от основите на Църквата на Светия кръст в Мидълтън. Не е известно къде се намира тя в момента.

След инцидента епископството решава подобна монета да бъде извадена от основите на разположената недалече църква на Св. Мария в Хоуксуд и продадена. 

Още една такава монета има в основите на Лондонския университет. 

По-късно Кралският монетен двор пуска още четири такива монети. Една от тях е продадена на търга на специализираната в монети аукционна къща "Болдуин и синове". 

Известно е, че две такива монети са подарени на Британския музей. Още две са в частни колекции.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още