IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа помогна на Vodafone да отчете ръст за първи път от 2008 г.

Компанията ограничава спада на приходите в Германия, Италия, Испания и Великобритания и генерира повече пари в Турция и Южна Африка

11:52 | 17.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британската телекомуникационна компания Vodafone Group отчете ръст на цялостния си бизнес за първи път от 2008 г. насам, подпомогната от възстановяването в Европа. 

Приходите от продажби за четвъртото фискално тримесечие растат, а нарастването успява да надмине очакванията на анализаторите. За това са допринесли по-добрите резултати на част от ключовите ѝ европейски пазари, предава Bloomberg. Европейският бизнес отчита ръст за първи път от шест години през първите три месеца на 2016 г. Приходите от европейските поделения растат с 0,5 на сто до 6,3 млрд. паунда през тримесечието.  

Органичните приходи от услуги, които включват потребителските такси, но не и продажбите на телефони, са нараснали с 2,5% през тримесечието, завършило на 31 март. Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, очакваха 1,5% растеж.

За цялата фискална година, приключила през март, Vodafone отчете ръст на печалбата преди данъци, такси, обезценяване и амортизация от 2,7 на сто до 11,6 млрд. паунда (16,8 млрд. долара). Сумата се оказа под очакванията на анализаторите за 11,7 млрд. паунда. 

През последната година Vodafone е успяла да намали спада на приходите си от услуги в Германия, Италия, Испания и Великобритания. Същевременно е успяла да спечели повече на пазари като Турция и Южна Африка.

Във Великобритания конкуренцията остава силна. През януари BT Group завърши придобиването на мобилния оператор EE, а този месец регулаторите в Европейския съюз блокираха предложеното сливане на два други оператора.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още