IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ започна разследване срещу счетоводните практики на Alibaba

Според китайската компания разследването не е показател за нарушаването на някой закон

17:51 | 25.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайската компания за електронна търговия Alibaba обяви, че регулаторът по ценните книжа на САЩ е започнал разследване срещу нея и проучва дали счетоводните й практики не са нарушили федерални закони за ценните книжа, съобщава New York Times.

Alibaba съобщи в годишния си отчет пред Комисията за ценните книжа и фондовите борси в сряда, че е предоставила на агенцията документи и информация за политиките ѝ за консолидиране на дъщерни дружества и практиките ѝ за сделки със свързани лица.

Компанията обяви още, че е предоставила информация за това как отчита данни за т. нар. Ден на самотните сърца на 11 ноември, за който Alibaba обяви общия размер на стоките, продавани от търговците на сайтовете ѝ.

Alibaba добави, че доброволно си сътрудничи с комисията и че разследването не е показател за нарушаването на някой закон. Не е ясно дали то ще окаже въздействие върху Alibaba, а говорител на компанията засега само повтори изявлението пред комисията.

Акциите на Alibaba се стабилизират през последните месеци. Цената на акциите ѝ скочи след първичното ѝ публично предлагане в Ню Йорк, но спадна доста под тази от първия ден на търговия заради опасения на инвеститорите за пропуснати цели по печалбата, забавянето на китайския икономически растеж и инвестициите на Alibaba. Миналата година компанията избра и нов изпълнителен директор.

През последното тримесечие компанията отбелязва силен ръст на приходите въпреки по-широките тревоги за забавянето на Китай.

Фокусът на разследването на комисията наподобява опасенията, изразени миналата година от някои продавачи на къси позиции и от консултантската компания Pacific Square. Тогава Pacific Square повдигна въпроси за това дали Alibaba трябва да консолидира логистичното си дъщерно дружество - Cainiao Smart Logistics Network, от която Alibaba притежава 47%.

В отчета китайската компания казва още, че е предоставила информация пред комисията и за счетоводството на Cainiao.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още