IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Няма пробив на границата с Гърция

Повечето мигранти, хванати по време на акция в събота, вече са върнати в Гърция, уточни премиерът

12:14 | 29.05.16 г.
<p>
	Бежанци пристигат в Гърция. Снимка: архив <em>Ройтерс</em></p>

Бежанци пристигат в Гърция. Снимка: архив Ройтерс

Няма пробив на границата с Гърция, коментира премиерът Бойко Борисов във връзка със задържаните две групи мигранти от южната ни съседка, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

Във връзка с тези инциденти в събота, премиерът свика извънредно заседание в Благоевград. След срещата стана ясно, че по-голямата част от мигрантите (56 души, пристигнали скрити в товарен влак) вече са върнати в Гърция, което е най-бързата процедура по реадмисия на бежанци в Европа досега. 

Заради доброто съдействие между властите на двете държави България засега няма да строи охранителни съоръжения по границата си с Гърция, категоричен беше още премиерът. "Ограда или ново съоръжение означава 30-40 млн. лева да отпускаме за тази ограда. Тя не е без пари", допълни той. 

Останалите бежанци - 40 души, опитали се да преминат през границата пеша, в момента са у нас, обработват се документите им и се извършва досъдебно производство относно действията им. Очакванията са, че до десетина дни те ще бъдат върнати в Гърция.

За задържаните мигранти са осигурени всичко необходимо, гарантираха местните власти.

"За по-малко от 24 часа реализирахме това, което е записано в плана и което беше тренирано в предишни периоди", категорична беше министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Премиерът Борисов също изтъкна добрата работа между граничната полиция и армията, както и на следователите по случая. Той уточни, че бежанците са били излъгани от трафикантите, че отиват в Македония и не са знаели, че влизат в България.

Те са платили по 200 евро на трафикант, за да продължат пътя си от Гърция към Европа.

Бежанците ще бъдат транспортирани до центъра от затворен тип в Любимец, докато трае процедурата по реадмисията им в Гърция. Сред тях има и много малки деца, каза премиерът.

Борисов посочи, че българските гранични власти имат най-съвременно оборудване, включително и уред "Туптящо сърце", с което са заловени бежанците, опитали се да влязат у нас в събота.

Той беше категоричен, че гръцките власти са оказали пълно съдействие на страната ни при разрешаването на този казус. В момента се работи по разкриване на самоличността на трафиканта, който е организирал преминаването на бежанците у нас. 

Подробности около развитието на бежанската криза можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още