IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 май

07:37 | 30.05.16 г.
Преглед на печата за 30 май

Японци вдигат завод с 2500 работни места
В. Стандарт

SMC Industrial Automation е японската компания, за която министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи, че започва да строи у нас тази година най-големия завод на Балканите за пневматични машини. Компанията е закупила 180 000 кв. метра терен в началото на миналата година в индустриална зона Марица край Пловдив. Теренът е с почти изградена инфраструктура. Около 2500 работни места ще бъдат разкрити в новия завод. За целта SMC Industrial Automation планира да създаде свой център за обучение на кадри.

Държавата ще санира 750 блока до края на 2016 г.
В. Капитал Daily

До края на годината по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в България ще бъдат санирани 750 жилищни блока. Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на откриването на санирания блок 205 в кв. "Орлова чука" в Благоевград, цитирана от mediapool.bg. Новооткритият блок е едва петнадесетият саниран по програмата за енергийна ефективност в страната, като в Благоевград са одобрени 150 жлищни сгради. Лиляна Павлова изрази очакване при липса на обжалвания на процедурите по избор на изпълнител работата по сградите да се изпълни в срок.

Пенсионерите и разходите за пенсии се увеличават
В. Сега

В първите три месеца от действието на пенсионната реформа, приета миналата година, разходите за пенсии и броят на пенсионерите се увеличават. Въпреки по-строгите изисквания за пенсиониране от тази година - увеличението на стажа и на възрастта с по два месеца за мъжете и жените, общият брой на пенсионерите отново расте. Ръстът е минимален, но се случва за първи път от 2012 г. Това най-вероятно се дължи на повечето хора, излезли в пенсия от началото на годината, и заради дадената възможност за ранно пенсиониране - при достигане на необходимия стаж, но една година преди общата пенсионна възраст.

Фондовете искат хората да избират пожизнена или срочна пенсия
В. Сега

Частните фондове предлагат осигурените в капиталовия стълб да могат да избират между 9 варианта за втора пенсия, като само при един от тях неизползваните средства от индивидуалната партида няма да могат да се наследяват. Фондовете искат хората да могат да избират дали да получат пожизнена или срочна пенсия, с променлив или с гарантиран размер. Това става ясно от предложенията на дружествата по измененията в Кодекса за социално осигуряване (КСО), публикувани за обществено обсъждане от финансовото министерство. Социалното министерство все още няма становище, въпреки че срокът за съгласуване изтече.

20 лв. за чадър и шезлонг на морето
В. Новинар

Лятната почивка на родното Черноморие и тази година няма да излезе по-евтина, отколкото ако изберете да прекарате ваканцията си в някои от екзотичните европейски, а и световни дестинации. Желаещите да отморят на Слънчев бряг ще трябва да се бъркат с по 20 лв. на ден за чадър и шезлонг. Горе-долу толкова излиза цената за същите придобивки и на звездната френска ривиера или на някои от златистите пясъчни ивици в Маями. Повишението на цените с 2 лв. в Слънчев бряг бе обявено от концесионерите и обосновано с краткия сезон, през който трябва да си избият парите за наема на плажовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още