IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България вече не е "черната овца" за пазара на имоти

Българите в чужбина купуват все повече луксозни жилища в страната, след пренаселването в южна София строителството се насочва на север

15:01 | 31.05.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският пазар на недвижими имоти вече не е „черната овца“. Все повече са инвеститорите, които започват да се оглеждат за по-рискови пазари, за какъвто се счита и българският. Около това мнение се обединиха специалисти от пазара на недвижими имоти по време на икономическа конференция.

„На пазара на недвижимите имоти има цикличност. През 2003 и 2004 г. бяхме свидетели на възходяща тенденция, допреди две години беше низходяща, а сега отново пазарът обърна посоката нагоре“, обясни Антон Андонов, изпълнителен директор на EPA България.

Един от най-развиващите се сегменти е този на луксозните имоти. „Клиентът вече знае какво иска. Покупката му отнема повече време – между 1 и 3 месеца, изискванията му са много повече. В момента се търсят гледки, търсят се местоположения“, заяви Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

По думите ѝ хората излизат от панелките и все повече търсят жилища, които да са с по-високо качество и да отговарят на всички световни стандарти.

Най-големият купувач за луксозния сегмент на имоти са българите, живеещи в чужбина. „Статистиката показва, че 96% от клиентите търсят жилища за собствени нужди. 15% е ръстът на клиентите, които купуват с цел препродажба“, уточни Илиева.

Безусловно София е градът, привличащ най-голям инвеститорски интерес. През последната година оборотът от сделки в столицата скача със 7%. Висока е доходността от имоти на зелено. Според експертите сега може да се купи имот, който до една година при препродажба да доведе до 10-15% печалба.

„Доскоро България беше страна с доста нисък обем на инвестиции в имотния сектор, но вече се забелязват положителни сигнали. Идват инвеститори, които търсят завършени имоти, носещи доходност“, заяви от своя страна Георги Димитров, директор „Консултантски услуги и оценки“ в MBL|CBRE.

Най-голямо внимание привличат офис сградите в София. „Ако в Полша такива сделки носят доходност под 6%, в София може да се купи офис сграда с доходност от 8%“, посочи той.

В същото време се наблюдава дълготрайна тенденция доходността от земеделска земя твърдо да се задържа на нива от 5% на годишна база. До края на годината и през 2017 г. Андонов очаква средната доходност от рента да остане на ниво от 5% с тенденция да падне и на по-ниско равнище.

Доходността от наеми на малки жилища се очаква да се повиши, задвижвана от нарастването на покупателната способност на населението. По данните на Андонов инвестиция в една гарсониера брутно носи 6-7% годишна доходност. При големите апартаменти обаче се наблюдава спад в печалбата от инвестиция.

Независимо от позитивните знаци на пазара остават и редица проблеми. Сред основните предизвикателства са намалената прозрачност на сектора и липсата на ипотечен регистър. „Националната статистическа служба прекрати ценовата статистика по градове, която правеше повече от 22 години. От друга страна - ние сме страна без ипотечен регистър, а това е нещо като ЕГН за имотите“, обясни Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти. Според него не може да се каже и колко са отпуснатите кредити за закупуване на имот, а не за рефинансиране. „Ние нямаме представа колко от жилищата са закупени с ипотечен кредит“, подчерта той.

Експертът изтъкна и друг проблем на сектора – липсата на политика за стимули за закупуване на нови жилища, особено от по-младите. 

В същото време става все по-голяма бездната между големите градове и по-бедните запустяващи части на страната. Общо в седем области на страната през последната година не е започнало никакво ново строителство, като най-засегнати са областите Видин и Монтана. Пловдив пък се откроява като добър пример за привличане на инвеститори.

„В момента Пловдив е най-желаното място за инвестиции. Скокът в инвестициите в индустриални имоти разкри нови работни места. През миналата година в града е регистриран 16% ръст на продажбите на имоти“, заяви Добромир Ганев, заместник-председател на УС на Национално сдружение недвижими имоти и управител на Форос.

Представителите на бизнеса в имотния сектор отбелязаха и друга тенденция в страната – броят на наемателите не расте. „България е сред европейските страни с най-висок процент хора, които притежават собствени жилища. От другата страна на класацията е Германия, където хората избират да живеят под наем“, поясняват те.

Причината за „манталитета“ на българина да притежава четирите стени около себе си според експертите отчасти се дължи на липсата на алтернатива за инвестиции. „Несигурността в банковата сфера показа точно това. Хората извадиха парите си от банките и ги вложиха в имоти. Това е най-сигурната алтернатива за техните спестявания“, обясни Илиева.

Участниците в конференцията изтъкнаха и връзката между развитието на икономиката и растежа на пазара на недвижими имоти. Според тях след пренаселването в южните части на столицата в кварталите под Витоша строителството се насочва към северните части на града, които Кремиковци правеше не толкова апетитни за строителство в миналото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 0
Dragomir Radev
преди 7 години
Всички купуват НИ в страната, лекари, адвокати, българи от чужбина, самотни майки с 2 деца, пенсионери, всички. Пазара навлиза в истински бум, брокериците всяка нощ се молят на бога на имотите за богата жътва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
redcretin
преди 7 години
Ай стига брокерски по_люции вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още