IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой спечели от Brexit?

Излизането на Великобритания от ЕС доведе до много загуби, но в дългосрочен план една азиатска държава може да получи много от това решение

11:53 | 25.06.16 г. 41
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дейвид Камерън и Си Дзинпин. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Дейвид Камерън и Си Дзинпин. Снимка: архив Ройтерс

Излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) създаде много губещи, включително британския финансов сектор, премиера Дейвид Камерън, паунда, европейската интеграция. Но извън всички сътресения на пазара и несигурността, има поне един голям победител: Китай, пише в свой анализ Bloomberg.

В краткосрочен план, разбира се, борещата се с проблеми китайска икономика може да бъде засегната негативно от хаоса в Европейския съюз – вторият ѝ най-голям търговски партньор. Един по-малък, по-нестабилен европейски пазар и по-бедни потребители не са добри новини за китайските износители. В дългосрочен план обаче е почти сигурно, че Brexit е от икономически и политически интерес за Китай.

Дори и когато Европа беше обединена, но обременена, както от дългови неволи, така и от високи разходи, проблемна администрация и в някои случаи съмнителна конкурентоспособност, тя имаше труден път в конкурирането си с Китай. Сега ЕС не може да помогне особено, но може да се превърне в по-малка противотежест на възхода на Китай на световната сцена.

На първо място си спомнете защо беше формиран ЕС. Привържениците му искат да подчертаят мисията на ЕС да промотира мира и демокрацията. В по-практически аспект ключовата цел за унифицирането беше да се засили влиянието на региона в глобалната икономика. Различните страни в Европа разбират, че ще бъдат много по-силни, ако работят на един общ пазар, с общи институции и дори обща валута, отколкото ако се опитват да се конкурират отделно. Европа се надява да се развие в голям икономически блок, наравно със САЩ и по-скоро с Китай.

В действителност Европа не успява да изпълни този идеал и страда от това. Устойчивият национализъм многократно е ограничавал способността на ЕС да изгради свой общ фронт, както по отношение на търговията, така и по геополитическите въпроси.

Никъде другаде този провал не е толкова очевиден, колкото в отношенията на Европа с Китай. На теория ЕС може да упражнява значителна власт в оказването на натиск върху Пекин да отвори своите пазари и да търгува. Вместо това европейските страни пропиляха това предимство, като започнаха да се конкурират помежду си за китайските инвестиции и услуги.

Малко след като Камерън ухажва китайския президент Си Дзинпин, който беше на визита във Великобритания миналата година, германският канцлер Ангела Меркел отиде до Пекин в опит да сключи собствени бизнес споразумения. Възможностите за Китай са на принципа „разделяй и владей“, особено когато става дума за постигането на по-добри сделки.

Европейските компании със сигурност щяха да получат по-добри услуги, ако ЕС можеше да излезе с обща политика по отношение на Китай. Въпреки че фирми от азиатската страна придобиха значителен брой компании в Европа, като се сдобиха дори с дялове в много харесвани футболни отбори, по време на последното си посещение в Пекин Меркел се оплака, че чуждестранните фирми заслужават да „се ползват със същите права и привилегии като китайските“. Ако тя, Камерън и останалите европейски лидери бяха стиснали ръце и се бяха борили заедно за тези права, щяха да имат много по-голям шанс за успех, допълва анализът.

Вместо това сега свитият общ пазар в Европа ще подбива глобалната конкурентоспособност на своите компании. Европейските фирми – от големи банки до технологични стартъпи – щяха да бъдат много по-добре позиционирани спрямо бързо развиващите се китайски фирми, ако бяха в състояние да се възползват от един пълноправен общ европейски пазар.

В политически план Brexit може само да разшири обхвата на действие на Китай. Докато страната оспорва съкровените идеали на Запада, важността на опазването на тези ценности и цели нараства значително. Един обединен Европейски съюз би могъл да представлява сериозна проверка на увереността на Пекин.

Избирайки да напуснат ЕС, британските избиратели показаха късогледство относно това как светът се променя и колко трудно ще бъде за всяка страна с глобални амбиции да се справи сама. С Brexit, както Великобритания, така и Европа губят повече от едно партньорство. Те губят най-добрия си шанс да останат значими в променящия се световен ред. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 3 rate down comment 0
makama
преди 7 години
Здравейте ! Имам един въпрос към някой, който се интересувал от проблема.Норвегия плаща някаква вноска в ЕС, за да могат гражданите и да пътуват спокойно в Европа, т.е. без визи и др. ограничения...Скоро от Вас прочетох, че това прави и Швейцария.Въпрос !Какви са размерите на вноските ???За какво се плащат ???Интересно ми е..., надявам се да получа отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 12 rate down comment 3
Dimat
преди 7 години
skot,кафява риза няма да можеш да облечеш,защото след тази вършитба ще са ти останали само едни съдрани ***,които едва да ти прикриват срамотиите.Пари за калашник няма да имаш,а и да имаш,те ще ти бъдат блокирани във вид на числа в банкстерските банки,от които умните невидими чичковци ще ти отпущат по лев за хляб и то,ако ги развеселиш с един казачок,ей така,защото им хрумнало да се погаврят.Ще настане такова робство,че онуй от робовладелския строй ще ти се види направо разюздана свобода.Работата е там,че каквото трябва да направят европейските народи,а не "институциите"(до една американски слуги),е сега да се вдигнат,да пометат тези бандитски сборища и си създадат един нов ЕС."Утре" вече ще бъде късно.Но как да се вдигнат "масите",като разсъдък у тях,колкото в една дървена маса.?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 2
scott
преди 7 години
еми винаги може да облечеш кафявата риза, да си купиш калашник и да се позабавляваш.когато институциите не си спазват правилата: почваш да играеш по свои собствени. това поне е ефективен отговор срещу ттип. то е силно само при сделките, увъртането, правните мерки.....секи калашник е от силната странва на заксонаъ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 12 rate down comment 7
Dimat
преди 7 години
Това "бягство",на ВБ беше най-елегантния начин да се измъкне от бойното поле,в което в скоро време,развели на "бойните копия" "договорите" ТПИТ и "Споразумението за търговия с услугите", ще налуят американските транснационални корпорации и ще развихрят такъв разюздан,неконтролиран от никого грабеж,че в скоро време ЕС ще се превърне в икономическа пустиня.Точно това е и най-голямата печалба на единствения печеливш,ФАЩ!След тази "благотворителна" дейност на "международните"(до един еврейски) апаши,към Русия ще хукнат такива мигрантски тълпи,че ще я залеят и пометат и нея - точно,както в билярда.Ф***ш***гите от Кр***вария ще ликуват(с един куршум,два заека) и спокойно ще насочат "канонерките" си за провеждане на Източно-Азиатска "дипломация. Какво,смеете ли ми се?Посмейте се,преди да се озъбите.Евроовцете са така ошашавени,че въобще не осъзнават,какво ги очаква в потайната доба на заслепяващо осветилия зрението им,BREXIT.А "нещастната" ВБ ще се смее отстрани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
...що се отнася до гоненето то знай че има много начини когато желаеш да изгониш някой да го направиш! Някои от тях са брутални, други по възпитани и ДЕЛИКАТНИ ! Един такъв деликатен начин е когато поставиш пред този когото искаш да изгониш явно НЕприелмиви на него условия които той логично ще откаже и с това ще се "самоизони" Това е което имах предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
цитирам те : "А ти излъга с твърдението, че е Британия е поискала специален статут в ЕС, който и бил отказан и за това е напуснала или даже била изгонена. ТОВА Е Лъжа! "===="Четирите желания на ЛондонОт най-радикалните си претенции Камерън междувременно се е отказал. След продължителни сондажи в много европейски столици му стана ясно, че всички желаят да задържат британците в ЕС, но не и на всяка цена. Затова той заряза голямата кошница, с която беше тръгнал, и представи в Брюксел списък със само четири условия:"=====Сега те питам!: Има ли поставени от страна на Великобритания специални изисквания които да засилят специалния и статут или няма!? А сига един по философски въпрос: Може ли да бъде отказано нещо което не е поискано?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
Е в пост 24 си изложил това което не ти е станало ясно в поста ми по долу по по приемлив начин. Поне без брутални обиди! :))) Затова се постарах да издиря някое авторитетно издание за да ти се изяснят нещата. Ще се позова на него с цитат тъй като ти ясно ми показа че съм /цитирам/ *** с два лева в джоба на който не може да се гледа на сериозно.. ==="Четирите желания на ЛондонОт най-радикалните си претенции Камерън междувременно се е отказал. След продължителни сондажи в много европейски столици му стана ясно, че всички желаят да задържат британците в ЕС, но не и на всяка цена. Затова той заряза голямата кошница, с която беше тръгнал, и представи в Брюксел списък със само четири условия:" ...отвори линка за да прочетеш какви са! По надолу четем......"..Преди Срещата на върха Дейвид Камерън говореше метафорично за "битка в името на Британия", но умишлено избягваше думата "компромис"" цитата е от ...DW Made for minds .. статията " Какво иска Лондон, за да остане в ЕС"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Е в пост 24 си изложил това което не ти е станало ясно в поста ми по долу по по приемлив начин. Поне без брутални обиди! :))) Затова се постарах да издиря някое авторитетно издание за да ти се изяснят нещата. Ще се позова на него с цитат тъй като ти ясно ми показа че съм /цитирам/ *** с два лева в джоба. ==="Четирите желания на ЛондонОт най-радикалните си претенции Камерън междувременно се е отказал. След продължителни сондажи в много европейски столици му стана ясно, че всички желаят да задържат британците в ЕС, но не и на всяка цена. Затова той заряза голямата кошница, с която беше тръгнал, и представи в Брюксел списък със само четири условия:" ...отвори линка за да прочетеш какви са! По надолу четем......"..Преди Срещата на върха Дейвид Камерън говореше метафорично за "битка в името на Британия", но умишлено избягваше думата "компромис"" цитата е от ...DW Made for minds .. статията " Какво иска Лондон, за да остане в ЕС"!!! и така нататък.... http://***.dw.com/bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 1
dani de vito
преди 7 години
А кой спечели - Сорос мина на дълги в злато и минни компании преди месеци,Друкенмилър спомена бегло че една трета е в ценни метали , а в навечерието на вота ,беше истерия със закупуване на акции :))))) Между другото Сорос спомена и за срива в паунда още пролетта ,като го определи с думата свръхнадценен в краткосрочен план :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 10 rate down comment 2
dani de vito
преди 7 години
От години се говори за разпад в две насоки- или отличниците ще напуснат и ще останат слабите икономики ,премиерът спомена кои три между впрочем със сигурност ще са останали :)))))Или ,което мисля е по трудно ,ще напуснат слабаците за да остане силно ядро.Прекалено много бонуси има за неконкурентните икономики ,за да искат да излязат,но с цената на растящ дълг ,разводняване на еврото с печатане и покриване на дефицити ,обедняване на средната класа ,растящ държавен социален сектор .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още