IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit взема нова жертва - Vodafone заплашва да се оттегли

Компанията възнамерява да засили отношенията си с Брюксел и вече ще представя финансовите си отчети в евро вместо в паундове

13:32 | 29.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският мобилен концерн Vodafone Group Plc обмисля да премести своята централа извън Великобритания заради резултата от референдума за членството на страната в Европейския съюз, който вероятно ще доведе до излизане на кралството от ЕС.

„Важно е да продължим да се възползваме от свободното движение на хора, капитал и стоки“, пише компанията в свое становище, цитирано от Bloomberg.

Мобилният оператор, който е базиран в Нюбъри, Англия, и има офиси в центъра на Лондон, все още не е взел решение за дългосрочното местоположение на седалището си и проследява състоянието на Великобритания след референдума от миналата седмица, се казва още в изявлението. Решението ще зависи от това дали компанията ще запази достъпа до „свободата на движение на хора, капитали и стоки" на ЕС. 

„Не е ясно за момента колко от тези положителни качества ще останат в сила след приключването на процеса на излизане на Великобритания от Европейския съюз", пояснява още Vodafone. „Следователно все още е невъзможно да се направят категорични заключения за дългосрочното местоположение на седалището на групата".

Плановете на Vodafone стават обществено достояние на фона на опитите на редица бизнес лидери да увеличат усилията си, за да лобират правителството на Великобритания да постигне благоприятна сделка, уреждаща бъдещите отношения на страната с ЕС. Това е една от най-ясните индикации за потенциалните икономически последици от решението предвид факта, че за Vodafone работят около 13 000 служители във Великобритания.

Компанията обяви, че иска да засили отношенията си с Брюксел, като за тази цел започва да наема лобистки екип в столицата на Белгия. Освен това Vodafone възнамерява да представя вече финансовите си отчети в евро вместо в лири.

Компанията, някога доминиращ оператор на пазара във Великобритания, обяви, че вече генерира 55 на сто от печалбата си преди лихви и данъци в континентална Европа, докато Великобритания „е виновна“ за 11 на сто от печалбата. Служителите на Острова са 12 на сто от всички служители на концерна.

Във вторник редица бизнес лидери се срещнаха с британския икономически министър Саджид Джевид. Някои лидери на кампанията за напускане смятат, че Великобритания може да ограничи имиграцията, като същевременно запази достъпа си до свободния пазар на ЕС. Германският канцлер Ангела Меркел и други лидери на ЕС обаче твърдо дадоха да се разбере, че това не е възможно.

„Най-големият въпрос, който бе повдигнат, е необходимостта да се осигури постоянен достъп до единния пазар", заяви Джевид по време на пресконференция след срещата, на която присъстваха официални лица, включително Андрю Уити, главен изпълнителен директор на GlaxoSmithKline Plc, и Никола Менделсън, вицепрезидент на Facebook Inc. за Европа. „Уверих, че това ще е мой приоритет № 1 по време на преговорите. Достъпът може да се осигури под много форми“.

По време на срещата бизнес лидерите са призовали правителството да гарантира правата на работници от други страни от ЕС, които в момента работят във Великобритания. Активисти на кампанията за напускане призоваваха за ограничения върху имиграцията, но смятаха, че онези чужденци, които вече са във Великобритания, трябва да могат да останат там.

Освен Vodafone има и редица други големи компании, които открито заявяват, че обмислят оттегляне. Сред тях са авиокомпанията EasyJet Plc и компанията за кредитни карти Visa Inc.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още