IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones и S&P записаха най-добрата си седмица от началото на 2016 г.

Първият търговски ден за третото тримесечие е и четвърти пореден с повишения за индексите на Wall Street след вота във Великобритания

23:18 | 01.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Основните индекси на американския фондов пазар затвориха сесията в петък с леки ръстове. Първият търговски ден за третото тримесечие на 2016 г. се явява и четвърти пореден с повишения за борсовите измерители отвъд Океана след разпродажбите след резултата от британския референдум за членството в Европейския съюз (ЕС), отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,1% до 17 948,41 пункта. Индикаторът за кратко се покачи над нивото от 18 хил. пункта – за пръв път след Brexit, но в крайна сметка не успя да затвори над него.

Широкият индекс Standard & Poor‘s 500 прибави 0,19% към стойността си до 2 102,95 пункта, успявайки да се задържи над психологическата граница от 2 100 пункта. Финансовият сектор обаче натежа на представянето на индекса.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite днес е нагоре с 0,41% до 4 862,57 пункта.

Мнозина анализатори обаче остават скептични за устойчивостта на ръстовете и ги обясняват с края на месеца и на второто тримесечие. На 4 юли пък пазарите отвъд Океана няма да работят поради честването на Деня на независимостта.

Първият ден от третото тримесечие обаче бе четвъртият с ръстове за индексите, като Dow Jones и S&P 500 увеличават стойностите си с 3% за седмицата, за да маркират най-добрата си седмица за 2016 г.

Данните от деня показаха, че финалната стойност от индекса на мениджърите по поръчките (PMI) на частната компания Markit в сектора на производството през юни е 51,3 пункта. Първоначалната стойност беше 51,4 пункта, каквато бе и тази от май.

Отделно Институтът за управление на доставките ISM публикува своя сходен индекс за сектора на производството през юни, който се повишава до 53,2 пункта от 51,3 през май. Разходите в сектора на строителството се понижават за втори пореден месец.

Заместник-председателят на Федералния резерв на САЩ Стенли Фишер заяви днес, че е прекалено рано да се каже дали референдумът за Brexit е променил перспективите пред американската икономика. Той посочи, че Фед няма планове да експериментира с отрицателните лихвени проценти.

Президентът на Фед в Кливланд Лорета Местер каза, че централната банка е била права да отложи вдигането на лихвите преди да узнае резултата от референдума, но пък подчерта, че не бива да се чака прекалено дълго.

На валутните пазари курсът на британската лира се понижи до 1,32 долара. Доларовият индекс се търгуваше с понижение от около 0,5 на сто. Едно евро се обменяше за 1,114 долара. Курсът на японската валута е 102,5 йени за долар.

На пазара на суровини цената на фючърсите върху американския суров петрол се покачи с 66 цента, или с 1,37%, до 48,99 долара за барел. Данните на Baker Hughes показват, че броят на петролните кладенци расте в четвърта седмица от последните пет – този път с 11 до 341.

Контрактите върху златото с доставка през август добавиха 18,40 долара към цената си до 1 338 долара за тройунция.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа кръжеше около 1,44%, след като по-рано през седмицата удари 4-годишно дъно. Исторически рекордно ниска доходност отчетоха 30-годишните облигации, но за кратко. Възвръщаемостта се върна на ниво от 2,22%.

Повече за търговията отвъд Океана можете да разберете от коментара на Сю Кийнан от Bloomberg New York за Bloomberg TV Bulgaria

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още