IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Енчев: Води се борба между различни лобита в управляващата коалиция заради КФН

При един единствен кандидат не може да се направи правилен избор, смята независимият депутат

10:39 | 23.07.16 г.
В. Енчев: Води се борба между различни лобита в управляващата коалиция заради КФН

Конституционният съд (КС) няма срок за произнасяне по делото за правилата за избор на нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Дори да излезе с решение, което вероятно ще бъде обявено в началото на септември, единственият кандидат за поста Карина Караиванова ще бъде избран. 

Това коментира независимият депутат Велизар Енчев в предаването „В развитие“ с Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

Води се борба между различни лобита в управляващата коалиция, смята Енчев. 

По думите му писмото на Европейската комисия (ЕК) до премиера и КФН е ускорило и е поставило управляващите в патова ситуация. Ако КС реши, процедурата ще бъде стартирана отново. 

Независимият депутат изрази съмнение обаче, че това може да случи предвид състава на КС. “От една година съществува силен превес на представители на дясното мнозинство и ГЕРБ”, коментира той. 

При един единствен кандидат не може да се направи правилен избор, смята народният представител. 

"Какво се оказва - че гледаме състезание с един кон. Състезание с един кон не гледаме за първи път, но в конкретния случай става дума за избор на шеф на много важна комисия. Комисия, от която зависи контролът на финансовата стабилност на държавата", заяви депутатът.   

Велизар Енчев коментира и работата на КФН. Според него най-силната оценка е случилото се с КТБ. КФН има важна роля за осигуряването на финансов надзор на капиталовата система в страната и не е без значение кой е начело на институцията, заключи той.

Вижте целия разговор с Велизар Енчев във видеото: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още