IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите пред пазара на имоти в Хонконг се влошават

Средно се очаква през тази година цените да се понижат с още около 8%, сегментът на бизнес имотите също тръгва надолу

15:12 | 25.07.16 г.
Перспективите пред пазара на имоти в Хонконг се влошават

В сърцето на Уан Чаи – един от най-оживените райони на Хонконг, се намира 33-етажна офис сграда, която по-рано тази година се превърна във втората най-скъпа сграда в мегаполиса. Финансовият конгломерат China Everbright я придоби за 10 млрд. хонконгски долара (почти 1,3 млрд. щатски долара), пише FT.

Заради забавянето на икономиката на Китай доста компании от континента атакуват пазара на офиси в Хонконг, посочва изданието. Мегаполисът е предпочитан и от редица чуждестранни инвеститори стабилната икономика.

Всички са единодушни обаче, че пазарът на имоти в Хонконг прегрява на фона на наплива на инвеститори и разхлабената парична политика на централните банки, особено на Федералния резерв на САЩ.

След като местното правителство наложи ограничения за придобиването на жилища, сега и пазарът на бизнес имоти изглежда пресъхва на фона на рекордните цени. Официалните данни показват, че продажбите са се сринали с 40 на сто през първата половина на годината в сравнение със същия период на миналата година.

Това явно ще обърне и цените – през май беше отчетен спад от 5,7% на цените на бизнес имотите в мегаполиса на годишна база.

Цените на имотите в Хонконг вървят нагоре от около 10 години. През септември миналата година изглежда обаче, че пазарът достигна пика си. Оттогава наемите на луксозни имоти паднаха с над 6%. Намаляват и наемите на търговски площи, а явно и на офиси, според данни на консултантската компания Knight Frank.

Според анализатори и жилищният сегмент от пазара на имоти, и бизнес сегментът ще пострадат от едни и същи негативни фактори: забавянето на икономиката на Китай, обезценката на юана, мерките за борба с корупцията в континентален Китай, запазването на ниските лихви в САЩ.

В допълнение, пазарът се дърпа назад и заради мерките, предприети от местните власти през 2012 г. заради ипотечния бум.

Експерти посочват, че възстановяването на пазара ще се определя от апетита за имоти на китайските компании, които разполагат с достатъчно средства, тъй като чуждите инвеститори обикновено прехвърлят имотите си в инвестиционни тръстове или прехвърлят към дребните акционери акции, а не директна експозиция към конкретен имот.

Прогнозите за задълбочаване на спада на пазара на имоти са различни. Средно се очаква през тази година цените да се понижат с още около 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още