IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Прегледите в небанковия финансов сектор ще дадат оценка за КФН

Трябва да сме сигурни, че регулаторът позволява осъществяването на нормални пазарни отношения и не създава възможности за прекомерни рискове, коментира той

22:40 | 25.07.16 г. 1
<p style="text-align: justify;">
	<em>Кадър: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Прегледът на балансите и активите на небанковите финансови институции ще даде най-добра оценка за работата на Комисията за финансов надзор (КФН). Това каза депутатът от АБВ Ивайло Калфин в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му по подобие на Българска народна банка регулаторът е много важен и трябва да сме сигурни, че позволява осъществяването на нормални пазарни отношения и не създава възможности за прекомерни рискове.

Bloomberg TV Bulgaria припомня, че депутати от АБВ и БСП сезираха Конституционния съд за избора на нов председател на КФН.

Калфин обясни, че мотивите за това са силно съкратеният срок за процедурата, както и намалените критерии към бъдещия ръководител.

„Остава впечатлението, че се подготвят условия и изисквания, които да удовлетворяват съответния кандидат, а не обратното“, посочи бившият социален министър.

Според Калфин най-добрият кандидат за председател на КФН е човек, който добре познава сектора и работата на дружествата, които са под контрола на КФН.

„Затова за нас е притеснително, че се намаляват необходимият стаж и критериите за образование“, допълни той.

Миналата седмица председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова заяви, че правилата за избор на председател на КФН са законни. Според нея правилата преповтарят напълно закона и изискванията - както по отношение на стажа, така и по отношение на степента на образование.

„В закона няма срок, има в правилника, приет с решение. И с решение Народното събрание е решило този срок да не бъде 7, а 5 дни“, добави Стоянова във връзка със срока за предлагане и избор на председател на КФН, който изтече. 

За вторник, 26 юли, е насрочено заседанието на Комисията по бюджет и финанси, на което ще бъде изслушан единственият кандидат - настоящият заместник-министър на финансите Карина Караиванова.

Цялото интервю с Ивайло Калфин гледайте във видеото

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още