IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган обвини ЕС, че не спазва задълженията си по споразумението за бежанците

Брюксел не е осигурил обещаната помощ за Турция, но въпреки това Анкара ще удържи на обещанията си, посочи турският лидер в интервю

09:13 | 26.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Ройтерс

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини Европейския съюз (ЕС), че не спазва задълженията си по споразумението за бежанския поток, което Брюксел и Анкара сключиха през март, съобщава Ройтерс.

Пред германската телевизия ARD Ердоган коментира, че ще страната му ще спази своите задължения по споразумението.

„Това, което сме обещали, го изпълняваме. Имам обаче един въпрос към европейците: Вие изпълнявате ли си обещанията“, посочи той.

Ердоган подчертава, че ЕС не е осигурил обещаната помощ за Турция за справянето с бежанските потоци.

Припомняме, че на 18 март ЕС и Турция подписаха документ, който предвижда реадмисия на хиляди нелегални имигранти в Турция срещу 3 млрд. евро финансова помощ и безвизово пътуване за турски граждани в ЕС. До края на 2018 г. трябва да бъдат отпуснати още 3 млрд. евро.

Безвизовото пътуване вече е ясно, че няма да бъде въведено скоро, особено след опита за преврат в Турция, както и заради нежеланието Анкара да синхронизира законодателството си за тероризма и бежанците с европейското законодателство.

Що се отнася до парите, ЕС още не е успял да осигури дори първите 3 млрд. евро, а е силно съмнително, че ще успее и с втория транш. Дотук ЕС е изплатил малко над 2 млрд. евро на Турция, предава AFP.

Турция е сред държавите, приели най-много бежанци през последните години – около 3 млн. души. От началото на конфликта в Сирия през 2011 г. досега страната е похарчила над 12 млрд. долара заради бежанската вълна.

Ердоган разкритикува европейските лидери и заради действията им срещу тероризма, които според него са недостатъчни. Той подчерта, че е изпратил повече от 4 хил. досиета на канцлера на Германия Ангела Меркел и когато я е попитал какви действия са предприети, тя е отговорила, че тече съдебен процес.

Той призова Европа да се обедини в отговор на тероризма, но подчерта, че не може да се съгласи с определението „ислямски тероризъм“. „Подобен етикет би бил обиден за всички мюсюлмани“, коментира той.

В отговор на въпрос за смъртното наказание Ердокан посочи, че в условията на демокрация решенията се взимат съгласно исканията на хората. Той допълни, че това наказание се прилага в много демократични държави извън Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още